WEBB-TV: Följ med ner i Visby hamn

Hur ser det ut under vattenytan i hamnen? Helagotland.se satte en kamera på räddningstjänstens dykare när de hade en övning under onsdagen.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2014-07-25 09:35

Videon är inte längre tillgänglig

Helagotland.se placerade en kamera på räddningstjänstens dykare under onsdagens övning i hamnen. Här ovanför kan du följa med ner under vattenytan.

Räddningstjänsten på Gotland genomför dykövningar med sina räddningsdykare en gång i månaden. Visby hamn klassas som "svår miljö" att dyka i, och där övar dykarna en till två gånger per sommar.

– Anledningen till att vi övar här är givetvis för att vara beredda ifall något skulle hända. För några år sedan skedde en drunkningsolycka här i inre hamnen, och det vill vi undvika att det upprepas, säger Joakim Nyman, brandmästare på Räddningstjänsten på Gotland och för dagen även dykledare för övningen.

– Svårigheterna med att dyka just här är ju att det är så mycket båtar och det oftast är ganska dålig sikt. Det kan till exempel hända att dykaren fastnar med linan i en båtpropeller, och i dålig sikt är linan det enda dykaren har att förhålla sig till.

I andra änden av linan finns dykskötaren, som uppe på land styr dykaren via radiokontakt. I grumligt vatten är det dykskötaren som i princip är räddningsdykarens ögon och är även den som styr hela insatsen.

Under onsdagens övning var det två av räddningstjänstens drygt 15 dykare på ön som gav sig ner bland båtarna. För en av dem, Mats Enström, var det första gången han dök just i hamnen.

– Det är viktigt att göra de här övningsdyken så att man vet vad som väntar när man kommer hit i ett nödläge, säger han.

Han berättar att sikten i vattnet var betydligt bättre än han väntat sig.

– Ja, på vissa ställen såg man 2,5 till 3 meter. Jag tycker även botten var renare än jag trodde, även om jag bland annat såg en cykel.

Den andre dykaren som övade på onsdagen var desto mer erfaren. Sievert Lundh har dykt i omkring 20 år, och uppskattar att han gjort omkring 300 dyk i jobbet under den tiden.

– Jag började sportdyka 1983 när en 12-årig pojke drunknade här i hamnen. Jag tänkte att om något liknande händer igen ska det inte behöva gå lika illa, säger han.

Trots Gotlands placering mitt i Östersjön, och trots den stora mängden turister menar Sivert Lundh att ön är förskonad från olyckor i vattnet.

– I förhållande till hur många som är på ön på sommaren är vi väldigt förskonade. Jag tror det var fyra år sedan jag plockade upp någon ur vattnet.

Han får medhåll från brandmästare Joakim Nyman.

– Jag förstår egentligen inte hur vi kan vara så förskonade från olyckor. De flesta larm vi åker ut på är dessutom falska. Det kan exempelvis vara någon som sett en fågel flaxa med vingarna, och trott det är en nödställd person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om