WEBB-TV: Så går nya testningen till

Egenprovtagningen på ön utökas från och med tisdag med två ytterligare prover. Detta för att precisionen ska öka.

Reporter Nils Stahle.

Reporter Nils Stahle.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-11-21 09:15

I mitten av oktober uppdaterade Folkhälsomyndigheten rekommendationen för egenprovtagning. Numer anser myndigheten att det bästa är om man vid egenprovtagningen tar ett prov från näsan, ett från svalget och ett salivprov. Det ska ge ökad träffsäkerhet.

– Man har tittat på var man kan fånga upp viruset bäst, säger Linda Eklund, regionens samordnare för provtagningen på Gotland.

Den utrustning som används är ungefär densamma som tidigare. Alla tre prover tas med en och samma bomullspinne, därav ordningen svalg, näsa, saliv. Svalgprovet tas precis som tidigare bak i svalget, näsprovet genom att pinnen förs in så långt som möjligt i näsan och saliven genom att man spottar i en kopp och doppar pinnen.

Bomullspinnen ska sedan vispas i ett provrör med koksaltlösning innan provröret försluts och överlämnas till provtagningspersonalen.

Tack vare att alltsammans hamnar i ett och samma provrör kommer samma mängd provrör skickas till Karolinska universitetslaboratoriet för analys.

– Vi kommer att ha samma kapacitet. Det skulle kunna bli lite längre köer vid egenprovtagningen de första dagarna, men förhoppningsvis flyter det på. Det är väldigt snabba flöden, säger Linda Eklund.

Analyskapaciteten ligger på samma nivå som tidigare trots att behovet, som Linda Eklund uttrycker det, har "exploderat".

– Den är maxad. Begränsningen är analyskapaciteten, vår gräns ligger vid 1 700 prover i veckan, säger Linda Eklund.

Det har medfört att det är svårt att få tid för provtagningen. Möjligheten att boka prov har också begränsats, förut lades tiderna ut fem dagar i förväg, nu kommer de bara ut två dagar framåt.

– Det är för att säkerställa att det finns kapacitet för de som har symtom här och nu. Efter fem dagar har symtomen ofta gått ner så mycket att det blir ett negativt svar, säger Linda Eklund.

Om den mer träffsäkra testmetoden kommer att innebära fler positiva provsvar är ännu oklart.

– Det ska bli intressant att se. Men det finns inget test som är hundraprocentigt, därför är det väldigt viktigt att stanna hemma även om man får ett negativt resultat, framhåller Linda Eklund.

Själv har Linda Eklund, trots det myckna arbetet med testerna, inte provtagit sig vare sig i skarpt läge eller för att känna hur det känns.

– Jag har inte ens varit lite förkyld sedan i mars, säger hon och knackar i träbordet.

Se klippet i spelaren längst upp i artikeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!