Wärtsilächef hotas av fängelsestraff

Fängelse och 14 miljoner i böter hotar försäljningschfen som står åtalad för att ha betalt ut mutor till en rederichef i Gotlandsbolaget.
Igår hölls slutplädering i målet.

Gotland2006-06-02 06:00
Fängelsestraff för försäljningschefen, och 14 miljoner i böter och avgifter för Wärtsilä. Det yrkade åklagaren Lilja Limongoja på vid sin slutplädering i Vasa hovrätt.
Målet är en del i den gotländska muthärvan, där en rederichef på Gotlandsbolaget tog emot över 20 miljoner kronor av olika företag.
Den finska försäljningschefen har låtit betala ut närmare 10 miljoner kronor till rederichefens privata konto.
- Vi har gett Gotlandsbolaget rederirabatter, säger försvarets advokater som är nöjda med Vasa tingsrätts bedömning för ett år sedan.
- Det är en bra dom och åklagaren argumenterade på samma vis då som nu.
Inte på en enda punkt har hon lyckats att visa att tingsrätten har fel, sa advokat Göran Wörlund.

"Ett misstag"
Han hänvisade också till Svea hovrätt som inte tyckte att rederichefens erkännande för snart tre år sedan hade någon betydelse. Då sa han bland annat att han tillstyrkte de brott han åtalats för.
Försvaret pekar bland annat på en dagboksanteckning där det står "3 % till rederiet".
- Från första början var det klart att rederiet skulle ha pengarna, säger Wörlund.
Mäklaravtalet som skrevs under istället för en överenskommelse om rederirabatter ser försvaret som ett misstag.

"Skrivet avtal en fördel"
- Ett olycksfall i arbetet, men innehållet i avtalet skulle ha varit detsamma, sade Wörlund.
Att det finns ett skrivet avtal ser han som en fördel, jämfört med Rolls Royce som inte hade några skriftliga överenskommelser att stödja sina utbetalningar på.
Enligt Wörlund saknas uppsåt för mutbrott.
- Försäljningschefen var inte medveten om att rederichefen lurade sin arbetsgivare. Att han underlåtit att kontrollera vem som fick pengarna räcker inte som rekvisit för mutbrottet, sa han och avfärdade åklagarens påstående som hennes personliga synpunkter.
- Det kan i alla fall inte bli fråga om något frihetsberövande.

Höll med
Wärtsiläs försvarare Jan Kuhlefelt höll med kollegan och hävdade att det inte fanns någon grund för samfundsbot.
- Vår modell avviker inte från andra företags organisation, sa han som svar på åklagarens anklagelse om att man inte förebygger brott i bolagets verksamhet.
Ett företagsbot på närmare fyra miljoner kronor, och att mutorna på närmare tio miljoner kronor ska förverkas till staten tycker han är ett alltför högt satt straff.

Åklagaren: Det finns bevis
Lilja Limongoja ansåg Wärtsilä medansvarigt till utbetalningarna och hävdade att det finns bevis för att det är mutor som betalats ut.
- Jag vill att rätten gör en helhetsbedömning, och inte bara ser till de enskilda omständigheterna, sa hon.
Hon beskriver händelseförloppet som tillsammans styrker hennes bild: Man diskuterade aldrig i vilken form rederirabatten skulle ges, det finns ingen faktura och pengarna gick till ett nummerkonto med okänd ägare, var några punkter.
- Det muntliga avtalet gjordes mellan Gotlandsbolaget och Wärtsilä, men avtalet skrevs med ett okänt bolag, sa Limongoja.
Hon tycker inte att man kan förklara bort detta, som Vasa tingsrätt gjort.
Dom meddelas inom 30 dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om