Vraken kan vara resterna efter Atterdags flotta
Var det spår av Waldemar Atterdags mytomspunna förlista flotta med tung last av skatter som påträffades vid Svenska marinens undersökningar vid Karlsöarna 1998?Tre intressanta fyndplatser identifierades som med största sannolikhet varande lämningar efter vrak.De Kol 14-undersökningar som nu genomförts visar på åldern 1410 plus/minus 65 år på det spant som togs upp vilket väl stämmer med det historiska brandskattningsårtalet 1361.Stiftelsen Marinhistorik begär nu en miljon kronor hos kulturdepartementet för projekt Waldemar Atterdag. Avsikten är att en gång för alla klarlägga om det handlar om Atterdagsskeppen.
Enligt legenden förliste Waldemar Atterdags flotta i höjd med Karlsöarna under hemfärden till Danmark. Lasten var extremt värdefull: bytet efter brandskattningen i Visby 1361.
<span class=MR>Tre fyndplatser</span>
Stiftelsen Marinhistorik genomförde under två somrar, 1998-99, i samarbete med Svenska Marinen sökandet efter lämningar efter den sjunkna Atterdagsflottan. Sex minröjningsfartyg deltog i sökandet som gav resultat.
Efter det första årets bottenundersökningar lokaliserades tre fyndplatser som konstaterats utgöra lämningar efter medeltida vrak. Vid undersökningarna plockades också ett spant upp av dykarna för senare åldersbestämning. Denna är nu utförd.
Med hjälp av Kol 14-metoden genomfördes undersökningen vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Åldern bestämdes då till 1410 plus/minus 65 år vilket väl sammanfaller med brandskattningsåret 1361.
<span class=MR>Projekt Atterdags mål</span>
Nu planeras en fortsättning på detta spår. Målet med "Projekt Waldemar Atterdag" är att kunna fastställa om dessa fartyg ingick i Atterdags flotta.
De tre fyndplatserna är oerhört intressanta och det är av avgörande betydelse att ytterligare undersökningar kan genomföras så att det definitivt kan avgöras om dessa lämningar tillhör Waldemar Atterdags försvunna flotta eller ej, framhåller Marinhistoriks ordförande Håkan Thorén, Uppsala.
Om så skulle vara fallet kommer projektet att lämnas över till svenska staten. På så sätt möjliggörs en arkeologisk utgrävning som kan återbörda de förlorade föremålen till Visby och på så sätt fylla ett tomrum i den livfulla gotländska medeltidshistorien.
Så fort finansieringen är säkrad kommer de fortsatta undersökningarna att påbörjas. På grund av väderförhållandena är det perioden vår-sommar som är aktuell.
Under de inledande dagarna kommer platserna att undersökas i prioritetsordning då lämningarna friläggs av dykare samt dokumenteras med undervattensvideo och inmätningar enligt arkeologiska standardundersökningar.
På plats ombord kommer det att finnas arkeologisk kompetens i form av representanter från Sjöhistoriska museet i Stockholm eller från länsmuseet i Visby.
<span class=MR>Bärgning möjlig</span>
Går identiteten att fastställa kan det bli aktuellt att i museiregi bärga föremål och lämningar.
Det slutgiltiga målet från Stiftelsen Marinhistoriks sida är att det blir en permanent utställning av bärgade föremål. Denna utställning kommer i så fall att fylla i viktiga luckor i återgivandet av den fascinerande historien som omhuldar Gotland och då framför allt tidsepoken runt medeltiden.
För att komma i gång med slutundersökningarna har Marinhistorik ansökt om ett bidrag om 1 075 000 kronor. I summan ingår bland annat hyra av dykfartyg, 35000 kr per dygn i 20 dygn, totalt 700 000 kr, samt dykgas för 75 000 kr.
På kulturdepartementet uppger ansökningens handläggare att ärendet fortfarande är under beredning och att något beslut ej har fattats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!