Votering om Peabs köp av kommunens kontorslokaler
Låt Peab få köpa kommunens kontorslokaler i innerstan för 46 miljoner kronor. Det anser kommunstyrelsen och skickar nu ärendet vidare till kommunfulmäktige. Beslutet togs efter votering som slutade 9-6.
- I första yrkade vi på återremiss för att få en aktuell värdering, sa Per-Olof Jakobsson i centerpartiet som tycker att husen ska ut på anbud.
Kommunalrådet Sonia Landin säger att flera personer gjort en bedömning och tycker det är ett bra pris.
Lättare styra
- Vi vill ha en köpare för att lättare kunna styra flytten. Vi vill också ha lite extra koll eftersom det är hus i världsarvet som ska göras om, säger Sonia Landin.
Anbud har kommunlarådet Björn Jansson inget emot i normalfallet.
- Men en god idé kan inte läggas ut på anbud, säger han och tycker att det här är en sådan läglighetsaffär.
Kommunstyrelsen föreslår nu att Annexet 1, 2 och 3, Rådhuset 6 och 7, Laboratorn 10 samt S:ta Katarina 6 säljs till Peab.
Innan året är slut räknar kommunen med att ha bestämt sig för om de ska flytta förvaltningarna till Visborg och före det kan inte fastigheterna säljas.
Arkivcentrum
Upphandlingen av lokaler för lands- och kommunarkivet är klar. Det var Leif Pettersson som lämnade det mest fördelaktiga budet. Han äger flera fastigheter i norra Visby samt Värmeverket. Det planerade bygget på Kinbergs plats är också hans verk.
Arkivcentrum ska invigas den 1 maj 2008 och placeras mellan konstskolan och Bingers kvarn. Fastigheten blir dubbelt så stor som idag, men inte dyrare. Gotlands kommun kommer att få betala 46 procent av hyran vilket blir 1 794 000 kronor. Riksarkivet betalar resten och ska nu gokänna upphandlingen. Just nu väntar 2,5 kilometer hyllor med material på att få en säker förvaring, förutom det som finns i befintliga arkiv.
Vindkraft
Alla utom folkpartiet vill höja gränsen för vilka vindkraftverk som ska prövas av miljödomstolen. I dag ska alla gruppstationer med större effekt än 1 megawatt prövas. Det innebär en krånglig process som tar lång tid. i sämsta fall kan det skilja på flera år.
- Belsutet för Klasården tog tio år att få. Då fanns inte verken kvar i handeln, ger Per-Olof Jakobsson som exempel.
Bror Lindahl värnade om fastighetsägarna.
- Den enskilde ska ha rätt att få sin sak prövad. I ett rättsamhälle får sånt ta tid, sa han.
Kommunstyrelsens säger i remissvaret till regeringen att byggnadsnämnden och länsstyrelsen klarar att ta beslut på grupper av verk upp till 125 megawatt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!