Vitsen med varpa

Foto: Annika Jansson

Gotland2014-07-05 09:51

Varpa är ett folknöje som har funnits på Gotland sedan lång tid tillbaka. På grillbjudningar eller under en dag på stranden är det inte ovanligt att varpan kommer fram när gotlänningar är med.

– Midsommarafton är nog den dag det kastas mest varpa, säger Janne Larsson (lilla bilden) från Gotlands varpaförbund.

Varpa kastas inte bara för nöjes skull hemma i trädgården eller parken, utan är dessutom en elit-idrott. På Gotland finns omkring 23 aktiva före-ningar som regelbundet tränar och tävlar i att kasta varpa. Observera här att det heter KASTA varpa. Den som okunnigt säger spela varpa får i sällskap med varpakastare snabbt en tillrättavisning.

Vad är då grejen med denna sport? I Rävhagen utanför Visby samlas några av Gotlands främsta varpaentusiaster två dagar i veckan. Sällskapet heter Vintergäck och startades av Lars-Oskar Stenberg, som nu är 84 år och äldst bland kastarna.Övriga män är också pensionärer och här finns många års erfarenhet och flera utmärkelser inom varpa, bland annat från SM och Stångaspelen.

– Sällskapet träffas året runt, även när det är minusgrader och snö. Namnet kommer från blomman vintergäck, som är tålig och övervintrar, säger Janne Larsson.

I gröngräset pågår två parallella matcher med tvåmannalag. Även om glada hejarop uttrycks mellan kastarna tycks det vara väldigt viktigt med millimetermätning när det är oklart vilket lag som är närmast nabben – en spik med snöre nerhamrad i gräset. En pinne markerar var den finns. Avståndet mellan kastarna och nabben är 15-20 meter. Närmast får ett poäng och omgången är över när någon har kommit först till tolv.

– Drömmen är såklart att få 12:an, med det viktigaste är ändå det sociala, säger Janne Larsson.

Även om detta gäng är rutinerade tävlingsmänniskor handlar det hela i grund och botten mest om att det är ett trevligt sätt att umgås. Det avslutande fikat är ett viktigt inslag.

Förr i tiden fanns en aktiv varpaförening i stort sett i samtliga av öns drygt nittio socknar. Antalet har minskat, men fortfarande finns 500 aktiva kastare i hela Sverige, varav två tredjedelar bor på Gotland. Den 5-6 juli är det dags för årets SM i tvåmannalag och par. På planen i Rävhagen ska 150 kastare göra upp om vilka som kan titulera sig som årets svenska mästare i varpa.

– Det är inte så många kastare som är under 50 år, säger Janne Larsson.

Föreningarna arbetar på föryngringen. Förra veckan samlades till exempel femton barn i åldern 7-12 år på det årliga varpalägret. Där lär de sig grunderna, hur man mäter och uppför sig på planen. Janne Larsson besöker också skolor och låter barnen prova på.

– De är glada att vi kommer dit och tycker det är kul, men det är svårt att få dem att fortsätta. Det finns så mycket annat för barnen att aktivera sig med nuförtiden. När jag gick i skolan var det att kasta varpa eller spela fotboll som gällde på rasten.

För Janne Larsson är varpan en del av uppväxten. Hans mamma, pappa och fem av sju syskon var alla aktiva. När han kastar är det lite som att gå in i en bubbla. I denna precisionssport är lugn, tålamod och fokus viktiga egenskaper.

Om du inte har provat och är nyfiken på denna historiska sport är det bara att åka till planen i Rävhagen under SM och titta när Sveriges främsta spelare kastar.

– Vi kan säkert ordna så att man får prova att kasta också, säger Janne Larsson.

Annars är hans tips att bara gå ut någonstans och kasta för att ha kul. Det är inte så viktigt med ett korrekt avstånd och det behöver inte ens vara på gräs.

Fakta

Varpa 2-SM & Par-SM

Datum: 5– 6 juli

Plats: Rävhagen, Visby

Den exakta historian om varpans ursprung känner ingen riktigt till. Stenar formade som varpor har hittats i utgrävningar från tidigare än 1 000-talet. Numera kan varporna vara i metall, sten eller gummi. Elitkastarna har gjutna varpor i aluminium med sina egna handavtryck för bästa grepp. En stenvarpa är en vanlig sten från en åker, som knackas till i kanterna. Gummivarpor finns att köpa i exempelvis sportaffärer. Vikten på varpan är valfri och helt individuell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om