Visst nappar det på Sandön

Det kostar pengar att hålla en Sandö igång. Fler betalande gäster skulle vara ett välkommet tillskott för länsstyrelsen som står för driften.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-03-17 04:00

Som ett led i arbetet för att i framtiden kunna förlänga turistsäsongen har länsstyrelsen gett tillstånd till provfiske av öring i denna annars helt fiskefria zon.
GA följde med på den första sportfiskeexpeditionen till Gotska Sandön.

Per Jobs, som driver sportfiskeföretaget Fishyourdream.com, leder den expedition med sportfiskare som åkte ut till Sandön för att provfiska i helgen.
Redan i dag säljer Fishyourdream.com Gotland som fiskeplats. Öringfisket lockar mängder av grupper från exempelvis Finland, Polen, och England till Gotland. Fisket på Gotska Sandön skiljer sig egntligen inte mycket från öringfiske på Gotland, men det skulle ändå kunna bli som juvelen i kronan, tror Per Jobs.
- Det är unikt att komma till Gotska Sandön vid den här tiden på året, säger han.
Med transporter och inkvartering blir det ett dyrt fiske förstås, men Per Jobs räknar ändå med att många skulle vara beredda att betala vad det kostar för att ta sig hit ut. En fiskeresa till Kolahalvön eller Kanada kan ju kosta bortåt 40 000 kronor.
- Fiske på Sandön skulle kunna bli väldigt hett. Det finns ett sug efter det som är annorlunda, avlägset och lite äventyrligt. Att Gotska Sandön är en fiskefri zon utan yrkesfiske ger det också en speciell känsla, förklarar han.

Nyckfull transport
Transporterna till och från Gotska Sandön under öringssäsongen är lite nyckfulla. Man kan inte lita på att båten avgår som planerat. Och fiskeförbudet är ett annat hinder för framtida fisketurism på Sandön. Trots att man bara kör "catch and release-fiske" där fisken släpps så snart den fångats och mätts upp var Fiskeriverket inte alls förtjust i att länsstyrelsen gick emot deras förbud och gav tillstånd ens till detta provfiske.
Men Per Jobs tror att det är hinder som går att övervinna och han är beredd att jobba vidare med alla de där frågorna om han bara får bekräftat att det finns ett tillräckligt bra fiske på ön. Det var därför man arrangerade provfisket i helgen.

Husbehov
Att det finns öring kring Sandön det vet man redan. Sandöpersonalen i alla år fiskat till husbehov innan fiskeförbudet infördes 2006. När vädret medgav brukade de lägga nät och då kunde de få öring, flundra, strömming, piggvar, någon sik på hösten och någon simpa ibland.
Men nappar det tillräckligt bra för att vara en intressant fiskeplats för sportfiskare?
Per Jobs och de andra fiskarna har bråttom ner till stranden för att få reda på svaret. När båten kommit iland och alla installerat sig kastar de i sig en smörgås, sedan åker vadarbyxorna på och med snabba steg och fiskespöna vajande i luften vandrar de genom skogen ned mot havet. Det är stilla mellan de glesa tallkronorna och den ljungklädda marken. Stora Beckrevet på den norra kusten är målet för den första dagens fiske. Det är inte den bästa fiskeplatsen, sydkusten brukar enligt Sandöpersonalen bjuda på ett bättre fiske, men där den långa sandstranden bryts av en stenig udde skulle det kunna finnas öring. Öringen gillar stenig botten där det kan gömma sig mat.
Sportfiskarna har gissat rätt, det förstår de genast när vi kommer fram. Det ligger en säl i strandskvalpet vid udden och mumsar fisk. Han glider bort i vågorna när vi närmar oss, men stannar hundra meter ut och står som på tå och kikar nyfiket på fiskarnas förehavanden.
Per gör några försök att kasta med fluga, men det går inget vidare. Dyningarna är för kraftiga. Spinn och haspel styr bättre när man söker efter fisk.
De kraftiga vågorna spelar Zadok Lev ett spratt. Han har bara fiskat några minuter när han fastnar med vadarstöveln mellan några stenar och slås omkull av en våg. Iskallt vatten strömmar ner genom ena benet i vadarstöveln, men Zadok står kvar.
Sälen mumsar nästan retfullt på fisk där ute, men annars är det ganska magert med fångst på den här platsen. Bara Peter Högberg får upp en liten öring på 36 centimeter.

Nästa dag går fisket betydligt bättre. De fyra sportfiskarna åker ner till S:t Annae udde på sydkusten och här är förhållandena helt perfekta. Det är ingen slump att fyrmaste Bourgström i början av förra seklet valde att placera sin fiskestuga här. Strax öster om den finns en stenig udde där öringen borde trivas, särskilt en dag som denna när vinden har legat på ett tag.
Peter Högberg är riktigt ivrig när han närmar sig udden:
- För mig är det en dröm som går i uppfyllelse när jag får fiska här. Jag har tittat på den här platsen tidigare och jag är säker på att det finns fisk.
- Jag känner mig som en stövare som ska ut på jakt. Jag blir så upphetsad att jag får trassel på linan! Så har det varit sedan jag var tio år. Det är ett härligt intresse det här!
Peter Högberg, Peter Landergren, Per Jobs och Zadok Lev vadar ut och ställer sig i en båge runt udden och inom mindre än fem minuter skriker någon "FISK!". Peter Landergren hade den på kroken, men tappar, sedan får Peter Högberg napp och vevar in öringen i en dyning. Det här är en större fisk. 53 centimeter konstaterar man innan öringen åker tillbaks ner i vattnet igen.
Tillsyningsmannen Daag Pedersen ser bekymrad ut när öringen glider iväg.
- "Det är nästan syndigt att kasta tillbaks fisken, suckar han.
Men "catch and release-principen" och hullinglöst fiske är absoluta villkor för provfisket i den fiskefria zonen runt Gotska Sandön.
Helgen fortsatte sedan bra. Sportfiskarna får upp nästan en fisk var per dag och har närkontakt med lika många som lyckas undslippa kroken. Den största fisken som tas upp är hög och fin och hela 65 centimeter långt. Resultatet imponerar inte på Sandöpersonalen, de kunde få större fångster med sitt nätfiske, men det är ett tillräckligt bra resultat för att vara attraktivt för sportfiskare.
Den lyckosamma starten för det första provfisket vid Sandöns södra kust ger Per Jobs mersmak. Nu vet han att det nappar på Gotska Sandön och nu kommer han att jobba vidare för sportfiske med lite "vip"-karaktär här ute.
Men Sandöpersonalen räknar inte med att kunna få något tillstånd för fiske.
- Vi tycker att det är lite löjligt med fiskeförbudet. Det här är ju inte någon fiskefri zon egentligen. Sälarna fiskar och när skarven är på Sandön finns det 1 000 fåglar här som fångar ett halvt kilo fisk var om dagen. Vårt fiske har inte varit särskilt stort, säger Daag Pedersen.
- Det är ju helt absurt att vi som bor här ute och som har fiskat hela livet inte ens ska kunna få ta matfisken från sjön, säger Dan Broander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om