Vissa områden exploateras för att freda övriga kusten

Har vi tagit ett första steg mot ett uppluckrat strandskydd? Det undrar oroliga gotlänningar med anledning av tillståndet för 45 villavagnar på Snäcks camping.
Inte alls, säger både kommun och länsstyrelse som står bakom bygglov och strandskyddsdispens.
- Det här är inte prejudicerande på något sätt, förklarar jurist Anna Öhman, länsstyrelsen.

Gotland2005-06-13 06:00
Debatten angående bygglov och dispens från strandskydd för 45 villavagnar på Snäcks camping har spretat åt alla möjliga håll sedan beslutet fattades.
Det talas om att beslutet är prejudicerande och att det nu är så gott som fritt fram för plasthus längs hela Gotlands kust.
- Så är det absolut inte, säger både byggnadsnämndens ordförande Bo Björkman (s) och länsstyrelsens jurist Anna Öhman. Den senare lite mer skeptisk till själva sakfrågan än den förra.
- Dispensen innebär ingen dramatisk förändring mot hur det var tidigare. Vi har också möjlighet att upphäva dispensen om vi anser det nödvändigt, men det är en åtgärd som kräver noggrann övervägning, påpekar hon.
Att länsstyrelsen har vissa betänkligheter mot den beviljade dispensen från strandskyddsbestämmelserna beror på de åtgärder som gjorts på området som inte begärts tillstånd för. Framför allt grävningarna i Snäckbäcken som lett till störningar av vattenflödet, vilket är allvarligt då bäcken är lekplats för havsöring. Ett ingrepp som länsstyrelsen anmält för åtalsprövning enligt miljöbalken.

"Vi har gjort fel"
- Vi har gjort fel och sånt ska vi absolut inte hålla på med, det handlade om en intern kommunikationsmiss i vår organisation, säger Pigge Werkelin.
Anna Öhman på länsstyrelsen är dock påtagligt besviken och irriterad.
- Det var med mycket tvekan och stor vånda vi fattade beslut om dispens. Jag är omåttligt besviken på att de sedan gjorde saker utöver tillståndet. Personligen kommer jag att överväga väldigt noga innan jag skriver under något mer sådant beslut, säger hon.
Däremot avfärdar hon mycket av den kritik som framkommit om minskad tillgänglighet i området.
- Området har varit campingplats i åtminstone 40 år, att lagstiftaren ger möjligheter till dispens betyder att man ansett att det finns tillfällen då dispens kan beviljas. Vårt tyngsta argument är att området redan är hårt exploaterat, om man ser sträckan från hotellet över badplatsen till campingen, förklarar Anna Öhman.
Att det skulle bli omöjligt eller besvärligt att ströva längs stranden, håller hon inte heller med om.
- En av våra grundförutsättningar för att ge dispens var att vägen skulle bli intakt och villavagnarna innebär ingen försämrad tillgänglighet.
Pigge Werkelin och Rune Kahlbom, den senare vd för Utvecklingsbolag Gotland som ingår i Kneippbyngruppen AB, anser att tillgängligheten tvärtom ökar genom en upprustning av campingplatsen.
- Genom att vi får bättre ordning och kommer att fräscha upp badplatsen betydligt, blir det också ett ställe för gotlänningarna att vistas i, förklarar de.
Att villavagnarna godkändes grundas alltså i två olika beslut: ett tillfälligt bygglov som byggnadsnämnden har beviljat, samt en dispens från strandskyddet som länsstyrelsen godkänt.
De överklaganden som gjorts gäller själva bygglovet. Dispensen från strandskyddet är inte överklagat.
- Naturvårdsverket, som har rätt att överklaga beslut som rör strandskydd, har valt att inte överklaga, säger Anna Öhman.
För allmänheten handlar debatten om tillgänglighet och naturvärden. För entreprenören handlar det om att kunna utveckla sitt företag i enlighet med kommunens intentioner att utveckla turismen och förlänga säsongen.
Två viktiga intressen som ska vägas mot varandra av beslutande myndigheter.
I bedömningen ska det allmännas intressen alltid väga tyngre än det kommersiella.
Byggnadsnämnden arbetar med en översyn av de kuststräckor som kan anses lämpade för en utvecklad turism.

Exploatering i turistzoner
- Vi håller på att se över möjligheten att peka ut vissa turistzoner där exploatering är möjlig, för att kunna hålla övriga kuststräckor fredade, förklarar Bo Björkman, byggnadsnämndens ordförande.
- Det handlar om totalt kanske 7-8 kilometer kust av totalt 80 mil och merparten av de zoner vi diskuterar är redan exploaterade områden i form av befintliga campingplatser. Det helt nya området som vi diskuterar är vid Fröjelgården, men där handlar det inte om att ställa upp villavagnar utan om att utveckla den lägerverksamhet som funnits där i många år.
Bo Björkman har också tittat tillbaka på de dispenser som beviljats inom strandskyddet för privatpersoner de senaste fjorton åren.
- Vi har hittat två eller tre sedan 1991. Utöver det har dispenser gällt åtgärder vid strandbodar men det är ju en annan sak. När det gäller att ta ny mark i anspråk inom strandskyddet är vi oerhört restriktiva.
I byggnadsnämnden är politikerna eniga om att turismen måste utvecklas om Gotland ska kunna konkurrera med närliggande turistregioner, både i Sverige och grannländerna.

Investerar halv miljard
- Kommunen har inga möjligheter att investera i turistanläggningarna. De kommande åren kommer turistnäringen att investera en halv miljard i anläggningar på Gotland och då måste kommunen släppa in de privata investerarna och ge dem utrymme att utveckla sina företag. Ibland visar gotlänningar brist på generositet, det är en åsikt står jag för, framhåller Bo Björkman.
Pigge Werkelin och Rune Kahlbom förklarar att Gotlands campingplatser har i snitt 2,2 stjärnor enligt den skala som visar standard.
- Öland, Blekinge, Skåne, Halland, där ligger man på ett snitt på 4,1-4,3 och det är län som vi ska konkurrera med, förklarar Pigge Werkelin.
Eftersom många campingplatser på Gotland ägts av kommunen har inga investeringar gjorts. De som drivit campingarna har inte kunnat investera eftersom avtalen gällt 3-5 år, kommunen har inga pengar att satsa i verksamheten.
Pigge Werkelin förlitar sig mycket till tidens gång och att gotlänningarna, när de får se det färdiga resultatet, kommer att tycka att det blev bra. Han tror i och för sig att många redan i dag är positiva.
- Men de som är positiva skriver inte insändare. Det är alltid mycket enklare att vara emot något än att ta ställning och argumentera för något. Och som entreprenör måste man ha kreativa idéer och hitta lösningar där det finns problem, konstaterar han.
STRANDSKYDDStrandskyddet är ett förbud och gäller generellt vid hav, sjöar och vattendrag. Skyddet omfattar området 100 meter från strandlinjen och syftet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv, samt bevara goda livsmiljöer på land och i vatten för växt- och djurriket.
På Gotland är strandskyddet utökat till 200 och 300 meter på vissa sträckor på Fårö och Östergarnslandet, I Lau, När och Grötlingbo socknar samt på Storsudret.
Länsstyrelsen kan upphäva strandskyddet i områden som omfattas av detaljplan om det finns särskilda skäl till detta.
Utöver detta är hela den strandskyddade kusten klassad som naturreservat, Gotlandskusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om