Visbystudenter i Hälsingland

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2008-09-20 04:00
Tolv latinare och femtom realare tog studenten vid Visby Högre Allmänna Läroverk 14 - 15 maj 1952, underbart varma och vackra vårdagar, som efter de fruktade muntliga tentamina i pojkarnas smokingar och flickornas vita klänningar inför lärare, vittnen och censorer förstås följdes av rader av uppsluppna hippor.
Femtiotvåorna har träffats regelbundet sedan dess, först vart femte år - första gången i Uppsala i samband med invigningen av Gotlands nations nya nationshus 1957 - men sedan på Gotland. Efter 40-årsjubiléet på Gotska Sandön bestämde vi oss dock att ses årligen, och gärna på öar, så resorna gick till Åland, Öland, Birka, Bornholm, Stora Karlsö, Ven, Visingsö, men också till flera orter där mindre kända öar fick motivera resmålen, som nu t ex, Kyrkön, där Järvsö kyrka ligger.

Första veckan i september i år gick resan alltså till Hälsingland, till Ljusdal, där Karin och Bengt Tingström var värdar och ciceroner, och till Järvsö under Lena Nilsson-Östs värdskap. Efter långa tåg- eller bilresor för många av studenterna, från Karlshamn, Mörbylånga, Järfälla, Stockholm, Uppsala, Gävle, Danderyd, och förstås Visby, träffades vi på tisdagen för en pratsam lunch på "Järnvägs" i Ljusdal, och sedan en långpromenad genom staden, där kyrkan med sitt väldiga vida kor med sina målningar och det förgyllda oerhört rikt skulpterade altarskåpet från Antwerpen från c:a 1500 blev den stora attraktionen, och där vi dessutom bjöds på kaffe och hembakt. På kvällen en livlig och utsökt middag hos Tingströms.
På onsdagen besökte vi Järvzoo i hällande regn. En tre kilometer lång trätrottoar förde oss kors och tvärs genom storskogen förbi väldiga hägn för lo, fjällräv, järv, björn, varg och andra vilda djur, som vi fick se mycket av, eftersom besöket var lagt just vid matdags.
Den glada djurskötarflickan följde med oss under turen, berättade personligt om djuren medan de fick sin mat, ofta inne i hägnen. Enorma burar befolkades också av stora fåglar, väldiga uvar och ugglor. Djuren tog inte märkbart notis om vädret, men en ledsen myskoxe med vätan rinnande längs den långa pälsen såg rent bedrövlig ut.
Efter den säregna promenaden lunch på Stene Gård, en ståtlig herrgårdsbyggnad i förnämt läge på en höjd över dalen, och därefter ett besök på den retrospektiva utställningen av Pelle Nilsson-Östs storslagna verk, de flesta av dem huggna i furu med handyxa. Hustrun Lena var verbal och talangfull guide.
Några av oss hann också med ett besök i Järvsö kyrka.
Därefter besökte vi Kristoffers, en spektakulär 200-årig hälsingegård med utsökta väggmålningar - de mäktiga gårdarna är f ö på väg att bli nästa svenska världsarv. På kvällen en härlig supé i Bäcken, Pelles och Lenas tidigare konstnärsbostad, i mycket trä och med otrolig takhöjd.

Torsdagen var avresedag, men vi hann med ett minnesvärt och mycket väl guidat besök på ännu en hälsingegård från 1700-talet, den ståtliga Karls i Järvsö, med bevarad inredning och vackra väggmålningar.
Ett innehållsrikt hälsingebesök. Och därmed var den sista längre resan för Visby Studenter 1952 till ända - i fortsättningen ses vi varje år hemma på Gotland.
Deltagarna i resan var Kerstin Ahlberg, Britta Björman (Hermansson), Göran Bringsarve (Larsson), Monica Grant (Karth-Keijser), Barbro Kloth (Pettersson), Inger Lapidus (Tegestedt), Carl-Eric Lindholm, Lena Nilsson-Öst (Hellman), Birgitta Norbäck (Eklund), Örjan Nygren, Valle Söderström, Karin och Bengt Tingström, samt åtta hälfter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om