Visbys minsta hus till salu
Visbys allra minsta hus är till salu.Det blir förmodligen det dyraste. Om man räknar kvadratmeterpriset.- Det finns ju inget liknande, konstaterar mäklaren Leif Bertwig.
Foto: Bengan Zettergren
Budgivning pågår
Innanför den vita putsen döljer sig ett bulhus och det gamla faltaket är numera ersatt av tegel. Tjärat plank ut mot vägen. Fastigheten stammar från 1785.
Ett litet förråd finns inrymt inne i ett ringmursvalv, ett mycket exklusivt förråd.
Dyra kvadratmetrar
Utgångspriset är 1 450 000 kronor. Men vem vill betala 100 000 kronor per kvadratmeter för ett hus som är kulturskyddat åt alla håll?
- Huset har ett symbolvärde, det finns inget liknande. Det har originalstorlek och originalstandard. Det pågår budgivning, säger Leif Bertwig.
Urgammal dörr
Inne i det enda rummet med blåblommiga tapeter ryms kanske en säng, ett bord och några stolar. Dörren in dit ser vackert urgammal ut. Grova bjälkar i taket och breda golvplankor.
Genom det enda fönstret brukar folk glo in. Det får den nya ägaren förmodligen finna sig i.
Leif Bertwig säger att guidade turer ofta stannar här utanför för att bese det lilla huset.
En minitoalett med handfat samt ett litet utrymme för kokplatta kompletterar huset. Duschmöjligheter saknas. Men mäklaren tror att den nya ägaren ska kunna bygga till något litet, för dusch och toalett. Men "det måste ske i samråd med byggnadsnämnd, Gotlands Museum och länsstyrelsen", står det i prospektet.
Klassat som fritidshus
Driftskostnader för det lilla huset är beräknade till tusen kronor i månaden.
Bertwig säger att huset är klassat som fritidshus. Han har svårt att tänka sig att någon kan eller vill bo här året runt.
- Men det kanske kan användas som skrivarstuga eller något liknande.
Kanske något för den folkskygga?
- En besökare tyckte det var bra att huset var så litet, för då behövde han inte riskera att bli våldgästad här i Visby, säger Bertwig.
Skänkt till Fornvännerna
Visbys minsta hus ägs av Fornvännerna, som nu säljer flera fastigheter. Sist någon bodde här permanent var på 40-talet.
Det var dödsboet efter den sista ägaren, som skänkte huset till Fornvännerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!