Visbyklasser vet mest om världsarv

Elever från Solbergaskolan och Christopher Polhemgymnasiet är bäst på Gotland i världsarvskunskap. I går avgjordes världsarvskampen, och i dag ska de fyra segrarna koras offentligt.

Visbys väktare. Rickard Skoglund och Albin Röcklinger, i Solbergaskolans klass 6A, kallade sig "Visbys väktare" och vann tävlingen bland låg- och mellanstadieelever.

Visbys väktare. Rickard Skoglund och Albin Röcklinger, i Solbergaskolans klass 6A, kallade sig "Visbys väktare" och vann tävlingen bland låg- och mellanstadieelever.

Foto: Christer Nilsson

Gotland2008-10-03 04:00
Sveriges Radio Gotland anordnar frågetävlingen, bland annat i samarbete med Fornsalen, där det går ut på att kunna så mycket som möjligt om världsarvsstaden Visby.
Inte så konstigt då, kanske, att finallagen i går kom från idel Visbyskolor.
- Nej, det går ju inte att undvika. Man är ju i världsarvsstaden hela tiden, säger en av segrarna, Joakim Hallberg.
Joakim Hallberg bildade lag tillsammans med Pontus Granlund, och de båda går i Christopher Polhem-gymnasiets naturvetenskapliga klass, årskurs 2. De ställdes, i finalen för högstadium/gymnasium, mot skolkompisarna Karolina Johansson och Johanna Nilsson i NV 3B.
För en tid sedan gick duon Hallberg-Granlund utan poängförlust genom semifinalen.
I finalen i går tappade laget poäng först på den sjätte frågan, om var det café ligger som tidigare utgjort apotek.

En upplevelse
Korsningen Hästgatan/Mellangatan var rätt svar, något som inget av lagen visste.
Vid det laget hade dock killarna fått upp i en tvåpoängsledning, och den marginalen stod sig finalen ut. Killarna slog de ett år äldre tjejerna med 8-6.
- Det var en upplevelse! Men det var nervöst, medger Joakim Hallberg.
I den yngre klassen, för låg- och mellanstadieelever, vann Albin Röcklinger och Rickard Skoglund i Solbergaskolans klass 6A. Deras final var inte bara en världsarvskamp utan en klasskamp, eftersom finalmotståndarna Julia Edman, Nils Silfvergren och Sara Edman också går i Solbergas klass 6A.
- Vi har bra historielärare, säger Rickard Skoglund om varför de lyckades så bra i sin final.
Priset för alla segrarna är en resa till Drottningholm och prisutdelning sker i offentlighetens ljus i dag i Sankt Nikolai ruin.
Totalt har 41 lag från klasser runtom på Gotland deltagit i världsarvskampen.



Testa dig själv med frågorna från finalen för högstadiet/gymnasiet:
1.
Hur fick Jungfrutornet sitt namn, enligt legenden?
2. På vilket ställe i sjömuren är det läge för att ta fram en ring och fria?
3. Var heter det torn som ligger där sjömur och Nordergravar möts?
4. En stad behöver alltid en bra plan för att den ska växa på ett kontrollerat sätt. Vad hette den klassiske stadsplanerare som på 1930-talet ritade Visbys moderna stadsplan? Vi bjuder på tre alternativ: Elfrida Andrée, P A Säve, eller Sven Markelius?
5. I dag är Studentallén aktuell i debatten om hur Visby ska lösa sin trafiksituation. Men var ligger Studentallén?
6. Packhuset Gamla apoteket var som bekant Visbys apotek under 1700- och 1800-talen.
År 1896 stod ett nytt modernt apotek klart i Visby. I dag fungerar huset som ett populärt café där många ungdomar fikar. Var ligger huset vi söker?
7. Visbys och Gotlands högskola ligger i dag i hamnområdet. Till vad byggdes det stora huset i slutet av 1800-talet?
8. Många städer från antiken och framåt har gärna velat ha några fontäner i sin stad. Var hittar vi Visbys fontäner? Nämn två!
9. I dag bygger staden Visby igen. Nya områden växer strax utanför muren. Namnge minst ett av de områden som bebyggs just i denna stund.
10. I förra finalen fick vi veta att Karlskrona och Drottningholm är två svenska världsarv. Nu vill vi veta namnet på ytterligare två svenska världsarv (förutom Visby).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om