Visbyhuset som räddar 18 500 barn

Dödsboet efter en kvinna, som bodde i Visby innerstad, bestämde sig för att avstå från arvet och donera kvinnans hus på Strandgatan till organisationen Läkare utan gränser. Villkoret var att huset skulle säljas. I måndags blev affären klar. Donationen gav drygt 4,6 miljoner kronor.

Med ringmuren som tomtgräns och en balkong som är första parkett mot havet och solnedgången lyckades Leif Bertwig få ett högt pris för huset. Pengar som går till Läkare utan gränser.

Med ringmuren som tomtgräns och en balkong som är första parkett mot havet och solnedgången lyckades Leif Bertwig få ett högt pris för huset. Pengar som går till Läkare utan gränser.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-09-11 04:00
- Jag har arbetat som fastighetsmäklare i 30 år, men aldrig varit om något sådant här. Och jag blev ganska tagen av det, säger Leif Bertwig, som skött försäljningen och kontakterna med den avlidna kvinnans familj.
Det var i september förra året som kvinnan avled efter att ha varit sjuk en tid. Hon hade inte hunnit fylla 50 år.

Mamman ärvde
- Eftersom hon inte var gift eller hade några barn, så var det hennes mamma som ärvde. Att vuxna barn dör före sina föräldrar är naturligtvis en svår sorg. Och dottern hade inte skrivit något testamente.
Men hon hade uttryckt en önskan om att pengar skulle skänkas till Läkare utan gränser.

Familjen avstod
Och efter att ha pratat om det beslutade mamman och övriga familjen att avstå från huset på Strandgatan och skänka det till den humanitära organisationen, berättar Leif Bertwig.
Han har tidigare varit med om att människor i sitt testamente donerat hela eller delar av fastigheter till olika ändamål. Men aldrig att nå-gon på det här sättet själva bestämt att helt avstå från ett arv och skänka alltihop till en ideell organisation.
Först var tanken att sälja huset och donera pengarna som det gav.
- Men då hade mamman fått betala en stor summa i reavinstskatt. Efter kontakt med jurister bestämdes det istället att man skulle donera fastigheten eftersom ideella organisationen inte behöver betala reavinst på försäljningen.

Stort intresse
Läkare utan gränser tog tacksamt emot donationen.
- Villkoret för donationen var att huset skulle säljas, berättar Leif Bertwig.
När Läkare utan gränser blivit lagfaren ägare till fastigheten bjöds den ut till försäljning. Och intresset var mycket stort. Det är ursprungligen från sent 1700-tal och har ringmuren som tomtgräns och ligger mellan Kruttornet och DBW:s botaniska trädgård.
Huset såldes för 4 850 000 kronor. I måndags var Leif Bertwig i Stockholm och gjorde upp affären. Efter avdraget mäklararvode och andra kostnader inför försäljningen återstod drygt 4,6 miljoner kronor som nu kan användas till det humanitära, medicinska arbete som Läkare utan gränser gör över hela världen.

"Oerhört stort"
- Det här är oerhört stort för oss och pengarna kommer att göra stor nytta. Det händer då och då att vi får fastigheter testamenterade till oss, men det här var lite speciellt eftersom det var de anhöriga som gjorde det valet. Och det är en av de största privata donationer vi fått, säger Hanna Broberg, Läkare utan gränser.
Hon berättar att de pengar som husförsäljningen gav räcker till att rädda livet på 18 500 barn som lider av akut undernäring. Eller att ge 200 000 barn livslångt skydd mot mässling.
Läkare utan gränser är en medicinsk, humanitär organisation med världen som arbetsfält. De bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet.
Organisationen startades 1971 i Paris. I dag har organisationen sektioner i 19 länder.
Den svenska sektionen bildades 1993 av tre svenska läkare och arbetar huvudsakligen med rekrytering av volontärer, insamling av pengar samt kampanjer och information om arbetet i fält och situationen för befolkningar i nöd.
Hjälporganisationen arbetar främst med medicinska insatser, att bota och förebygga människor i fara. Men även med vattenförsörjning, mat, byggande av skydd och annat.
Under ett år gör medarbetarna bland annat över 80 000 operationer, flera miljoner barn vaccineras mot sjukdomar som mässling, gula febern och hjärnhinneinflammation. Två miljoner människor behandlas för malaria. 80 000 får hiv-behandling. De ger tio miljoner konsultationer, assisterar vid 90 000 födslar och ger 130 000 barn intensivvård för grav undernäring.
Läkare utan gränser finansierar sin verksamhet i första hand genom privata gåvor, men får också bidrag från Sida.
1999 fick Läkare utan gränser Nobels fredspris.
Källa: organisationens hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om