Visby slipper flygskatt - men bara i en riktning
Gotland undantas från den nya flygskatten - i ena riktningen. Till Visby slipper resenärer den extra skatten på 96 kronor, men inte när de reser från ön.Regeringens förslag innebär ändå att de som reser till ön sammanlagt sparar nära 15 miljoner kronor per år, men trots halv skattebefrielse är många missnöjda.- Det här är inget bra förslag, vare sig för flyget eller för det gotländska näringslivet, säger Skyways regionchef Palle Nilsson.
När skatten presenterades i budgetpropositionen i september fanns inga förslag om undantag. Det ledde till en rad protester, bland annat från landshövdingen i Västernorrland, Gerhard Larsson. Landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, skrev tillsammans med kommunledningen till finansdepartementet och påtalade vilken negativ effekt skatten skulle få för ön. Riksdagsledamoten Lilian Virgin (s) ställde finansminister Pär Nuder till svars i riksdagen.
Även turistbranschen och flygbolagen protesterade. För Gotlandsflyg hade skatten inneburit en prishöjning för billigaste biljetten med över 30 procent, och sammanlagt hade den nya flygskatten ökat kostnaderna för resenärer till och från Visby med nära 30 miljoner kronor per år.
Halvt undantag
Protesterna gav effekt. Regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet har kommit överens om att ett antal destinationer ska undantas. Helt undantagna blir passagerare som reser till och från det som kallas stödområde A. Inom det området finns Arvidsjaur flygplats, Jokkmokk flygplats, Lapland Airport (Gällivare), Kiruna flygplats, Pajala flygplats, Lycksele flygplats, Storumans flygplats, Tärnafjällen flygplats (Hemavan), Sagadal flygplats (Vilhelmina), Svegs flygplats, Östersunds flygplats och Torsby flygplats.
Ett halvt undantag får Visby, Hagfors, Kramfors/Sollefteå, Luleå, Skellefteå, Umeå samt Örnsköldsvik. För de destinationerna gäller att resor till orten inte ska beskattas. Däremot ska skatt tas ut på resor från orten.
- Det här kan vi inte vara nöjda med. Vi måste fortsätta lobbyarbetet. Det som presenterats är ett förslag som ännu ska beslutas i riksdagen. Det finns tid att agera, säger Gotlandsflygs marknadsansvarige, Mikael Ogestadh.
Mikael Ogestadh ser även ett pedagogiskt problem framöver, när bolaget ska förklara för resenärerna varför det är dyrare att resa i ena riktningen.
Tufft för flygbranschen
Även Skyways regionchef Palle Nilsson är missnöjd.
- Det här är väldigt illa för en bransch som har det svårt. Många flygbolag går rejält back och får det inte enklare med en ny skatt.
- Det är inte bra för öns näringsliv heller, så jag hoppas att man reagerar kraftigt. Det här ska vi inte vara nöjda med, säger Palle Nilsson.
Även kommunalrådet Jan Lundgren hör till dem som är besvikna.
- Det är inte bra med nya pålagor på resandet, och för oss gotlänningar finns inte så många alternativ till flyget, säger han.
Länsstyrelsen och kommunen skickade en gemensam skrivelse till finansdepartementet för en vecka sedan. Några nya aktioner är inte planerade.
- Vi lade fram alla våra argument då. Något mer att tillägga har vi inte för tillfället, säger Jan Lundgren.
Landhövding Marianne Samuelsson är inställd på att jobba vidare.
- Det här förslaget kommer att ha effekt på resandet, och det kan vi inte vara nöjda med. Vi kommer att gå vidare, säger Marianne Samuelsson som inte utesluter att Gotland kommer att göra en uppvaktning.
Boka i tid
Den nya skatten ska enligt förslaget gälla från den 1 juli nästa år. Men det går att slippa extra pålagor under hela nästa år, om man bokar i tid. Skatt ska inte tas ut för resor som beställts före den 1 juni 2006 med avresdag före den 1 januari 2007.
Skatten ska inte heller tas ut för barn under två år, eftersom de ofta reser i en vuxens knä och inte har någon egen passagerarplats.
Kustbevakningen och försvarets flyg, samt även ambulans- och räddningsflyg, omfattas inte av skatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!