Visby ska få bättre vatten

Skogsholms vattentäkt norr om Visby stängdes 2003. Anledning: för mycket bekämpningsmedel i vattnet. Nu öppnas täkten igen. Men gifterna är kvar.

oroad. Leif Söderström, byråinspektör vid miljö- och hälsoskyddskontoret, tycker att politiker och lantbrukare    bryr sig för lite om bekämpningsmedlens skadeverkningar. Här vid Skogsholms vattentäkt som nu öppnas igen. foto: tommy söderlund

oroad. Leif Söderström, byråinspektör vid miljö- och hälsoskyddskontoret, tycker att politiker och lantbrukare bryr sig för lite om bekämpningsmedlens skadeverkningar. Här vid Skogsholms vattentäkt som nu öppnas igen. foto: tommy söderlund

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-04-09 04:00
Skogsholm är en viktig grundvattentäkt för Visby. Men 2003 stängdes den eftersom man under en längre tid mätt upp osunda halter av bekämpningsmedel i vattnet. Ersättningsvatten har sedan dess tagits från Tingstäde träsk.
Men Visby behöver täkten. Det är en av anledningarna till att kommunen nu byggt ett nytt vattenverk i Bingeby, ett verk med bättre och mer effektiv reningsteknik. Nu kan man öppna Skogsholm igen och späda ut detta sämre vatten med vatten från renare källor. Slutresultatet blir ett bättre vatten totalt sett.

Bekymrad
Leif Söderström, byråinspektör vid miljö- och hälsoskyddskontoret, har mätt bekämpningsrester i gotländska vatten under mer än 20 år. Han är bekymrad i dag.
- Jag tycker att politiker, lantbrukare och allmänheten bryr sig alldeles för lite om problemen med bekämpningsmedel. Ingen pratar om hur vi ska kunna få bort dem ur vårt vatten, säger han.
Två gånger om året mäter miljö- och hälsovårdskontoret halten av bekämpningsmedel i tio vatten på ön. Förr fanns det vatten som var helt fria från rester, det gör det inte i dag.
- Under de två senaste åren har det funnits bekämpningsmedel i alla vatten vi mätt upp, säger Söderström.

Träskmyr renast
Han säger att det renaste vattnet under den senaste mätningen var Träskmyr i Hangvar, det minst rena var Närsån.
De vanligaste bekämpningsmedel man finner rester av är bentazon och mcpa. Söderström säger att berggrunden norr om Visby liknar Lummelundsgrottorna, med många små insjöar och håligheter i marken.
Bekämpningsmedlen kan fastna nere i en mörk och kall ficka, och bryts då inte ner utan kan ligga länge och förgifta vattnet.
- När de kommer upp i dagsljuset bryts de ner under sommaren, säger Söderström.
Han har varit runt hos alla lantbrukare i det vattenskyddsområde, som finns runt Visby, från Väskinde och Bro i norr till Follingbo och söderut och pratat bekämpningsmedel. Han säger att ingen av dem använder bekämpningsmedel.
- Jag tror att det betyder att bekämpningsmedelsresterna kommer långt ifrån, från jordbruk utanför vattenskyddsområdet.

Efterlyser samråd
Söderström efterlyser de samråd man tidigare hade med såväl politiker som lantbrukarnas egna organisationer.
- De flesta lantbrukare har ju sprutlicens, men numera görs jobbet allt oftare av entreprenörer och de träffar vi aldrig. Man kan undra vilket intresse de har av vattenkvaliteten?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om