Visby får köttaffär

Ejmunds gård och restaurang 50 Kvadrat inleder ett samarbete kring gotländskt kött. I Coops gamla styckningscentral ska styckningen ske och på sikt kommer köttet att säljas i den nya gallerian.

Gotland2010-12-07 04:00
- Vi kommer att jobba långsiktigt men planen är att vi ska kunna sälja även färdiglagad mat i till exempel lunchlådor, säger Fredrik Malmstedt, ägare av 50 Kvadrat.
Den gamla styckningscentralen i källaren på Coop på Öster centrum i Visby har stått tom under många år. Men nu vill Odd Norman och Fredrik Malmstedt få i gång sin produktion där.

Gotländskt kött
- Vi saknar helt enkelt en köttbutik i Visby, säger Fredrik Malmstedt. Det blir nötkött producerat på Gotland och i förlängningen kan det också bli lamm och gris. Samtidigt vill vi lära ut hur man lagar till sin mat på ett nyttigt och enkelt vis.
Detta vill han göra med hjälp av sina kockar som är anställda i restaurangen. Kunden ska kunna välja vilken köttbit man vill ha och sedan få den tillagad i butiken.
- Istället för att skynda hem och laga kvällsmaten ska man kunna köpa den färdiglagad till ett humant pris, säger Fredrik Malmstedt.

Manuell köttdisk
Odd Norman, som driver Ejmunds gård i Roma, är glad och nöjd med samarbetet.
- Detta är positivt och det kommer att bli bra, säger han. Vi ska jobba oss fram till en bra produktion och börjar med styckningen av köttet.
Tanken är att det ska bli en manuell köttdisk i butiken.
- Där ska man också kunna få tips och idéer om tillagningen av personalen, säger Fredrik Malmstedt.

Guldkrog
Han har redan erfarenhet av gotländska råvaror som han använder så mycket det går i restaurangen. Restaurang 50 Kvadrat i Visby har utsetts till Guldkrog av Sveriges bästa bord, vilket innebär att den är bland de 25 främsta i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om