Vinsten är det viktigaste
Vi vill göra vad vi kan för att rädda apoteket i Roma! Ingen ska kunna påstå annat än att vi gjort vad som står i vår makt.Det sade kommunalrådet Åke Svensson (s) vid mötet med Apoteksbolagtes företrädare på måndagseftermiddagen.
Apoteksbolaget har i frågan om Roma-apoteket en tämligen rigid inställning.
En ekonomi i balans och vinst kommer i första hand.
Tillgänglighet kommer som nummer två.
Det klargjorde distriktschefen Ingrid Ström inför ett 20-tal personer som deltog i mötet som hölls på Brukshotellet i Roma. På plats fanns företrädare för kommunen, företag och föreningar. Men även privatpersoner.
Apotekssidan representerades av förutom Ingrid Ström, etableringsansvarige Ann-Charlotte Lydén och områdeschefen på Gotland Lena Dolmen
Apoteket i Roma har varit stängt sedan i våras. Det en stängning som fått de berörda att reagera kraftigt. Misstanken är att en smygnedläggning är på gång. Som orsak anges brist på personal.
Apoteket är stängt. Men det är inte nedlagt, framhöll Ingrid Ström. Hon avslöjade dock att verkställande direktören Stefan Karlsson ( han var inte med på mötet) fått styrelsens mandat att lägga ned apoteket i Roma. Om och när han finner det lämpligt.
Ingrid Ström är distriktschef för Apoteksbolagets i verksamhet i södra Stockholm, där Gotland numera ingår.
<span class=MR>Oansvarigt att satsa</span>
Från Apoteksbolagets sida har signalerna uppfattats som att kommunen avser att lägga ned vårdcentralen i Roma. Därmed skulle förutsättningarna att behålla apoteket helt försvinna.
Det finns då ingenting som kan motivera en investering på närmare ca 1 milj kr. Därav är 600000 kr i inventarier.
Lokalerna är utdömda av arbetesmiljöverket och måste åtgärdas om verksamheten ska fortsätta.
Men det är oansvarigt att satsa en miljon kr om man vet att det inte kommer att gå ihop.
Vi vill därför vara garanterade en fortsatt verksamhet vid en vårdcentral i Roma med tre doktorer, sade Ingrid Ström
Åke Svensson menade att Apoteksbolaget har uppfattat signalerna fel. Tvärt om är det nu uttryckligen sagt att kommunens ambition är att behålla vårdcentralen i Roma. Och dessutom finns ambitionen att lösa lokalfrågan.
Han gjorde ingen hemlighet av att han blivit upprörd över att få Apotekbolagets planer för Apoteksverksamheten i Visby, Roma, Klinte "vid sittande bord". Det skedde vid det samrådsmöte som kom till stånd i februari i år. I november fanns det från kommunens sida inte några som helst planer på att lägga ned vårdcentralen. Sådana påståenden och argument upprör kommunalrådet.
Vad som än sades vid mötet då kommunens Åke Svensson och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson sammanträffande med Apoteksbolagets företrädare i november 2003 så är en satsning på vårdcentralen det som gäller idag.
Åke Svensson hänvisar till det beslut som fattats av hälso- och sjukvårdsnämnden. Det finns satt på pränt så det behöver inte råda någon tvekan. Och Lars Thomsson (c) läste ordagrant vad som står i det senaste beslutet från den 10 maj 2004:
Roma skall ha vårdcentral med läkarbemanning!
Signalerna från Gotlands kommun har varit entydiga, sade han. Och berättade hur han som lantbrukare upplevt förändringen sedan apoteket stängde.
Det är en kraftig försämring att bara ha apoteksombud att tillgå.
<span class=MR>Glöm inte människorna</span>
Jag blir lite skrämd av att Apoteksbolaget bara diskuterar ekonomi, sade Roland Olofsson (s). Det finns faktiskt människor med i bilden.
Kyrkoherden i Roma, Staffan Beijer, anslöt sig till den uppfattningen och erinrade om att det varit fint ordnat med apoteksservicen i Roma tidigare:
Är vinsten viktigare än den humanitära aspeken? Det finns andra vinster är de ekonomiska.
Gully Löfgren lade tyngd bakom orden när hon slog fast:
Apoteket i Roma har alltid behövts. Och det kommer att behövas även i framtiden.
Fredrik Ahlqvist som är blind och har ett förflutet som politiker berättade varför han en gång i tiden valde att bosätta sig i Roma. Det var en bra och väl fungerande samhälle. Nu blir det bara sämre och sämre.
En strukturell kollaps är på väg att inträffa, menade han.
Det kan bli så krångligt att folk inte bryr sig om att skaffa de mediciner de behöver.
Nu har ni fått dom garantier ni begärt, sade Anders Larsson vänd till trion från Apoteksbolaget. Och med hänvisning till att vinsten och balansen i ekonomin är det viktigaste sade han:
Har man tillgänglighet så får man ekonomi också.
Flera mötesdeltagare berättade om hur krångligt allting blivit sedan Apoteket stängde. Det är inte alls detsamma med apoteksombuden. De har ju ingen utbildning och kan inte ge råd om hur och när mediciner skall tas. Den personliga kontakten med en utbildad person ansågs vara mycket viktig.
Gav då diskussionerna några indikationer på att Apoteket i Roma skall öppnas igen? Knappast.
Sista ordet är visserligen inte sagt. Men Ingrid Ströms ord klingar fortfarande i öronen:
De företagsekonomiska övervägandena är avgörande.
Ansatta. Apoteksbolagets Ann-Carlotte Lydén och Ingrid Ström blev hårt ansatta av de gotländska företrädarna.
Behov. Det kommer alltid att behövas ett apotek i Roma, sade Gully Löfgren.Foto: Tobias Wallström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!