Vinden styr rökningen på uteserveringarna

Rökförbud och uteserveringar verkar bli sommarens stora bryderi för restaurangägare och matgäster. Det är svårt att få helt klara besked från tillsynsmyndigheten om hur det är med rökförbudet på uteserveringarna. I stort sett verkar det vara fritt fram att röka, men...
- Det går inte att säga något generellt, varje restaurang är individuell och måste prövas för sig. Det beror på vindförhållanden! säger Åsa Olofsson, tillsynsmyndigheten för alkohol och tobak.

Gotland2005-06-08 06:00
Det är rökförbud inomhus på restaurangerna, men hur är det på uteserveringarna? Är det så ventilerat av vinden att röken förs bort, så kan det vara tillåtet att röka där, enligt Åsa Olofsson. Hon diskuterar ibland utseendet på uteserveringarna med krogägarna.
- Man kan tänka sig sidoväggar men inget tak, eller två sidoväggar, ett tak och ingen framsida. Huvudsaken är att det är ventilerat där du röker! Det är egentligen inte förrän vid tillsynen som man kan säga så mycket om det här, vi kan inte ge förhandsbesked, säger Åsa Olofsson.
En restaurangägare bad henne komma och titta på uteserveringen, för att avgöra om de fick ha rökning i halva uteserveringen:
- Möjligtvis kan man ha det. En dag kan det fungera bra men en annan dag kan det vara problem. Det handlar om väderförhållanden, om det är blåsigt eller vindstilla.
Hon säger också att köksfläkten kan skapa problem med rökning på uteserveringen - ofta har restaurangköket så starka fläktar att röken kan sugas in från uteserveringen. Det här har miljö- och hälsa varnat för.
Allt hänger alltså på hur pass välventilerad uteserveringen är:
- Om röken blåser bort så pass bra att ickerökare kan sitta bredvid, kanske inte vid bordet bredvid precis men några bord bort, då är det okej... men man kan ändå inte säga att det uppfyller kraven tills vi har sett hur det ser ut. Vi tror dock inte att det blir några problem med restaurangägarna men vid små grillhak kan det däremot bli problem - små grillhak som inte serverar folköl eller alkohol har inget att förlora på att låta gästerna röka, där kanske man struntar i beslutet, säger Åsa Olofsson.
När en restaurangägare har blivit tillsagd att åtgärda något i samband med rökförbudet så ska detta ändras redan till nästa kväll, enligt Olofsson, om det inte händer någonting så utfärdas ett vite och om detta inte hjälper så ifrågasätts utskänkningstillståndet.
- Positivt är att lagstiftaren har förstått att restaurangägaren är en kreativ varelse som kommer att hitta lösningar på det här, säger Åsa Olofsson.
Som läget är nu ser sig de restauranger som har egen gård som vinnarna, enligt Åsa Olofsson.
Just nu är den stora frågan alltså rökning på uteserveringar men ingen restaurangägare har frågor om rökrum.
- Frågor om rökrum kommer i höst, säger Åsa Olofsson.
Tillsynen av rökförbudet ligger på tillståndsmyndigheten och innebär ett merarbete. Till sommaren anställs fyra inspektörer som ska sköta kontrollen av serveringstillstånd och rökningen. Det är samma antal inspektörer som arbetade förra sommaren, då med att enbart kontrollera serveringstillstånd.
- Vid miljö- och hälsa dansar man indiandans eftersom de är så glada åt att ha sluppit ifrån det här, säger Åsa Olofsson.
Trots alla frågetecken så är det mesta med rökförbudet positivt, enligt Åsa Olofsson. Hon har inte hört en enda restaurangägare uttrycka oro över att mista gäster på grund av rökförbudet.
- Nästan alla krögare säger "Äntligen!", de vill inte lukta rök när de kommer hem efter arbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om