Vill ha härbärge för kvinnor

För några dagar sedan svepte kylan in över Gotland och på Birkagårdens natthärbärge syns resultatet direkt.

Efterfrågat. Ett 50-tal personer besöker dagligen daghärbärget Ekorren, där Carl-Runo Löf är föreståndare.  Foto: Tobias  Wallström

Efterfrågat. Ett 50-tal personer besöker dagligen daghärbärget Ekorren, där Carl-Runo Löf är föreståndare. Foto: Tobias Wallström

Foto: Tobias Wallström

Gotland2008-01-05 04:00

- Så fort kylan kom dök det upp tre, fyra, personer till, säger Tommy Wissing, föreståndare på Birkagården.

Birkagårdens natthärbärge har totalt 16 sovplatser, tolv för män och fyra för kvinnor. Den senaste tiden har ett tiotal personer sovit där, så fullbelagt är det inte, men allt fler söker sig dit.
- Det var betydligt mindre under hösten, ända fram till veckan innan jul, då ökade det och successivt har det sedan kommit till fler, säger Tommy Wissing, föreståndaren för Birkagårdens natthärbärge.
Snålblåst och temperaturer under nollstrecket märks direkt på Birkagården.
- Så fort kylan kom dök det tre, fyra, personer till och då har det bara varit kallt i några dagar, säger Tommy Wissing.
Det är normalt med en ökning på Birkagården så här års.
- När det blir så här kallt blir det svårt att vara ute på kvällarna. Det här är tredje året vi har öppet och man kan se en trend, i januari, februari och mars ökar alltid beläggningen, sen går det ner lite under sommaren och sen på hösten brukar det öka igen, säger Tommy Wissing.

Dagtid
Vid daghärbärget Ekorren, som huserar i samma lokaler, har man inte märkt av samma tydliga ökning i och med kylan.
- Hos oss, dagtid, är det ganska mycket folk för jämnan. Det vi kan märka är att de stannar kvar lite längre när det är kallt, säger Carl-Runo Löf, diakon och föreståndare för Ekorren.
På daghärbärget är efterfrågan stor och konstant. Varje dag kommer ett 50-tal besökare dit.
- Vi har märkt sedan vi flyttade till Birkagården och större lokaler att det är väldigt många som är hos oss. Det finns en efterfrågan efter någonstans att ta vägen, säger Carl-Runo Löf.
Inte alla, men de flesta som kommer till Ekorren, saknar ett eget hem.
- Det är betydligt fler än de som är på härbärget på natten som är hemlösa och var de tar vägen - det vet vi inte, säger Carl-Runo Löf.
Särskilt utsatta är kvinnorna.
- Jag misstänker att de tar sig in någonstans, vad det sen kostar kan jag bara spekulera i, men det är nog ett högt pris de betalar. Kvinnorna är enormt utsatta. Det skulle behövas ett särskilt hus här bara för kvinnor, säger Carl-Runo Löf.
Birkagårdens natthärbärge är en akut, tillfällig, lösning på hemlöshet, men en del av dem som kommer dit stannar kvar länge.
- Vi har en fem till sex personer som har bott här en avsevärd tid. Vi har ju ingen gräns för hur länge man får stanna, säger Tommy Wissing.
Tanken är att efter cirka en vecka på härbärget, ska missbrukarvårdsenheten hjälpa dem vidare till andra boendelösningar.
- Men de ställer ju också krav på att de blir drogfria och nyktra, men en del fortsätter ju ändå och då får de ingen hjälp, säger Tommy Wissing.
Ett annat problem menar Tommy Wissing är att det i kommunen råder brist på den typen av mer långsiktiga boendelösningar, för personer med missbruk, sociala och/eller psykiska problem.
- Med tanke på att vi måste ha ett natthärbärge och att det är så mycket folk här på nätterna, så är det brist på platser. Det är svårt när de här människorna ska komma vidare till ett annat boende. Kommunen har öppnat Hansegården, men det är redan fullt där och de har samtidigt stängt andra platser, så det har ju inte direkt tillkommit platser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om