Vildsvin ska serveras till alla gotlänningar

Skolköket på Södervärn går före men snart ska alla gotlänningar få äta vildsvin från regionens kök. Vilt på menyn spar både pengar och klimatpåverkan.

Tove Fahmy och Joakim Pettersson med vildsvinsfärsen som serveras istället för vanlig köttfärssås.

Tove Fahmy och Joakim Pettersson med vildsvinsfärsen som serveras istället för vanlig köttfärssås.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-28 08:09

Som ett led i att minska klimatpåverkan serverar Region Gotland från och med i vår vildsvin på menyn i samtliga kök i öns förskolor, skolor, gymnasium, äldreboenden, lasarett och inom sjukvården. Under hösten har vildsvin provlagats i Södervärnskolans kök och där funnits för eleverna som alternativ rätt.

– Viltkött kan vara väldigt klimatsmart och vi jobbar hela tiden för att försöka anpassa menyn för att göra så lite klimatpåverkan som möjligt, säger processledare Katarina Selin som jobbar med livsmedelsupphandlingen inom regionen.

När hon tillträdde sin tjänst för ett år sedan fanns även älg, rådjur och hjort bland tänkbara alternativ, men vildsvin låg bäst till prismässigt.

– Vår grossist köper in från gods som anordnar jakter och från jaktlag. Vi köper köttet fryst som färs eller grytbitar, säger Katarina Selin och berättar att leverantören besiktigat köttet och tagit nödvändiga prover så att köttet är fritt från trikiner.

Klimatpåverkan från vildsvin, som på många ställen på fastlandet har ökat så mycket att de räknas som skadedjur, är betydligt lägre än exempelvis nötkött. Katarina Selin berättar att nötkött, enligt Sveriges lantbruksuniversitets beräkningar, släpper ut mer än 50 gånger så mycket koldioxid som vildsvin per kilo kött.

– Vårat vildsvin är till och med mer klimatsmart än baljväxter, vilket är fantastiskt, säger hon och berättar att köttet från vildsvinsfärs ändå är fem kronor billigare per kilo än nötfärs.

För Region Gotlands kockar innebär flera hundra kilo vildsvinskött nästa år att de får möjlighet att jobba med en ny råvara. I Södervärnskolans kök är Joakim Pettersson förstekock.

– Som yrkesman och som privatperson är det här fantastiskt roligt, säger han och berättar att han under sina 20 år i restaurangbranchen på bland annat Operakällaren och Donnersbrunn i Visby har lagat mycket vilt.

Joakim Pettersson är själv jägare. Regionens satsning på vilt hoppas han ska anammas av både elever och deras föräldrar hemma, och att efterfrågan på vilt i öns matvarubutiker därmed ökar.

Tova Engström i årskurs 8 äter vildsvinsfärs till spaghettin med god aptit.

– Det är riktigt gott och bra att koldioxidutsläppen minskas, säger hon och får medhåll av sina kompisar kring bordet:

– Maten är fortfarande god och det här är bra för oss och alla kommande generationer, säger Elsa Barck.

Vildsvin har blivit skadedjur på många håll där stammen har vuxit kraftigt på fastlandet.
Vildsvin har blivit skadedjur på många håll där stammen har vuxit kraftigt på fastlandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!