Viktigt att räkna döda igelkottar

Minskar antalet igelkottar på Gotland? Många tror att det är så, men ingen vet säkert.

Gotland2006-09-14 06:00
Anna-Lena Smedberg som går på högskolans ekologiprogram försöker att ta reda på fakta.
När morgontrafiken har dragit förbi ger sig högskolestudenten Anna-Lena Smedberg ut på vägarna med en gps och ett anteckningsblock. Anna-Lena ska under åtta dagar räkna överkörda igelkottar på gotländska vägar.
En överkörd igelkott är förstås en sorglig syn, men samtidigt också en indikation på att det finns fler igelkottar i trakten. Av den anledningen blir Anna-Lena faktiskt nästan glad när hon stöter på en död igelkott. Hon stannar till, registrerar den exakta placeringen och lägger ned den i diket så att samma igelkott inte ska kunna räknas flera gånger.

Sjutton på sju dagar
17 igelkottar har hon hittat under sina första sju dagar i fält. Om det är mycket eller lite vill hon inte säga något om ännu. Det finns inte mycket som hon kan jämföra sitt material med.
Men Anna-Lenas studie, som är ett projekt inom hennes utbildning på ekologiprogrammet, är i alla fall ett första avstamp. Genom att hon noga redovisar hur många mil hon kört och var hon har varit så finns det ett faktaunderlag som framtida igelkotts-studier kan jämföras mot.
- Man skulle ha kunnat göra en betydligt större inventering, det här är bara ett litet projektarbete. Men någonstans måste man börja och jag hoppas att någon annan kan följa upp min studie, säger Anna-Lena Smedberg.

Trivs bäst i stan
Innan fältarbetet är slutfört vågar Anna-Lena Smedberg inte säga något om hur det egentligen står till med förekomsten av igelkottar på Gotland. Men hon kan ändå slå fast att det är som många gissar: Igelkottar trivs allra bäst i stan.
Trots att man kör betydligt långsammare i stadstrafiken så är det där som hon har hittat de allra flesta av de 17 överkörda igelkottar som registrerats.
- Det är tydligt att de söker sig till människor. På landet är det ofta långt mellan gårdarna, i tätorterna har de lättare att hitta mat och platser där de kan övervintra.
Även om det visar sig att igelkotts-stammen inte har minskat på Gotland så tycker Anna-Lena Smedberg att det finns all anledning att vara rädd om de kottar som vi har:
- Igelkotten är vårt landskapsdjur och ett fredligt och trivsamt djur som folk tycker om. Även om igelkottarna på Gotland inte är hotade så tycker jag att det kan finnas anledning att sätta upp varningsskyltar för igelkottar på vägstråk där de är vanliga. Det är viktigt att påminna turisterna om att vi har igelkottar här, säger Anna-Lena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om