"Viktigast att vi får en seriös debatt"

Åtta procent av Gotlands röstberättigade vill ha en folkomröstning om södra Hällarna.Det framgick när nätverket Rädda södra Hällarna i går överlämnade drygt 3 600 namnunderskrifter till kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards.

Erik Ronström och Daniel Bergvall går i bräschen för att få till stånd en folkomröstning om södra Hällarna.

Erik Ronström och Daniel Bergvall går i bräschen för att få till stånd en folkomröstning om södra Hällarna.

Foto: Krister Nordin

Gotland2009-08-11 04:00
- Nu hoppas vi på en skyndsam behandling av ärendet, sa Erik Ronström när han lämnade över den ansenliga bunten med namnlistor.
3595 underskrifter är enligt nätverket helt säkra namn, det vill säga personer som bor på Gotland och har rätt att rösta här, medan 139 bedöms som osäkra.
- Men även om vi tar bort de osäkra har vi god marginal. Fem procent krävs för att fullmäktige ska vara skyldig att ta upp frågan och vi har cirka åtta procent, sa Daniel Bergvall, som också är aktiv i nätverket.
Lilian Edwards kunde inte säga något om utgången av ärendet.

Bra att reagera
- Det kommer att beredas på sedvanligt sätt. Först ska listorna granskas och sen kommer ärendet först till kommunstyrelsens arbetsutskott, sa hon.
Hon var inte förvånad över mängden namnunderskrifter, men sa att hon skulle vilja veta vad de som inte skrivit på tycker också.
- Jag tycker det är bra att man reagerar och gör något när man inte är nöjd med beslut som fattas i kommunen. Nu tycker jag det allra viktigaste är att vi får en seriös debatt, sa hon.
Där höll nätverkets representanter med henne, det är debatten och diskussionen som är viktigast för dem också.
- Demokratiaspekten är det vi ser som allra viktigast. Vi vill ha en diskussion och en demokratisk process om vad som ska ske med området vid södra Hällarna, sa Erik Ronström.

Första omröstningen
Förhoppningen är att denna process utmynnar i en lokal folkomröstning där frågeställningen föreslås vara: "Ska södra Hällarna bevaras från ytterligare bebyggelse?"
OM kommunfullmäktige säger ja till nätverkets och de 3600 undertecknarnas begäran kommer folkomröstningen troligen att hållas i samband med kommun- och riksdagsvalet i september 2010.
Och det skulle i så fall bli första gången det hålls en lokal folkomröstning på ön.
I kommunallagens 5:e kapitel 23 paragraf står vem som har rätt att väcka frågor i kommunfullmäktige.
Sista stycket i paragrafen lyder:
"Ärenden om att hålla folkomröstning i en viss fråga får i fullmäktige också väckas av minst fem procent av de röstberättigade kommun- eller landstingsmedlemmarna enligt lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar. Initiativet skall vara skriftligt, ange den aktuella frågan samt innehålla initiativtagarnas egenhändiga namnteckningar, namnförtydliganden och uppgift om deras adresser
Källa: Kommunallagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om