Viktiga minuter kan gå till spillo

Ambulanspersonal slår nu larm om att det tar för lång tid innan de skickas ut. Flera minuter kan gå till spillo innan de är på väg.- Och det är inte den enda bristen, säger Cecilia Gustafsson, chef på Falck ambulans i Visby.

Kritiken mot ambulansen och SOS alarm har varit hård. Många efterfrågar en larmcentral på Gotland, men orsaken till de upprepade problemen ligger djupare än så. Cecilia Gustafsson och ambulanspersonalen upplever att det är oerhört frustrerande om de inte hittar rätt hus med en gång.

Kritiken mot ambulansen och SOS alarm har varit hård. Många efterfrågar en larmcentral på Gotland, men orsaken till de upprepade problemen ligger djupare än så. Cecilia Gustafsson och ambulanspersonalen upplever att det är oerhört frustrerande om de inte hittar rätt hus med en gång.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-02-20 04:00

Vid en trafikolycka på Dalhemsvägen i Endre fick ambulansen jaga efter räddningstjänstens utryckningsfordon för att tjäna in avgörande tid.

När en allvarligt skadad person skulle hämtas i Tingstäde fick ambulansen sitt larm fem minuter efter att räddningstjänsten kallats ut. Det uppger källor inom ambulansverksamheten.

- Vi har lämnat flera avvikelserapporter, säger Cecilia Gustafsson.


Räddningstjänsten först
Enligt rutinerna får ambulansen larm om trafikolyckor senare än räddningstjänsten.

Så här går det till vid larm om en trafikolycka. Först får personalen som svarar på larmnumret 112 fråga ut den som ringer.

- Där gör operatören en bedömning om vad som hänt och var. Deras rutin är att räddningstjänsten alltid kopplas in först. Sedan kommer sjukvården och eventuellt andra aktörer in i ärendet, säger Geir-Erik Hyvärinen, projektledare för sjukvårdens larmcentral på företaget Medhelp.

Det här innebär att viktig tid kan gå förlorad.

- Vi kommer alltid in i ett andra läge vid trafikolyckor. Det är inte alltid helt solkart att ambulans behöver åka. Det kan ta tid innan man kommer fram till var olyckan inträffat, fortsätter Geir-Erik Hyvärinen.


Flera avvikelser
Medhelp har fått flera avvikelserapporter från Falck ambulans och man är beredda att ompröva rutinerna i samverkan med 112-operatören.

- Vi för en kontinuerlig diskussion. Det här är något vi kan ompröva om det skulle visa sig vara bättre om sjukvården fick larmet först, eller att man kopplade in både räddningstjänst och sjukvården på medlyssning samtidigt, säger Geir-Erik Hyvärinen.


Skärpta krav
Företaget Medhelp har tagit över utlarmningen av ambulansen från SOS Alarm och regionen skärpte kraven på sin utförare i den senaste upphandlingen. Men flera problem finns kvar.

- Det kan vara så att man inte drar den bil som är närmast, eller ger fel färdbeskrivning. Om det beror på bristande rutiner eller bristande lokalkännedom vet jag inte, säger Cecilia Gustafsson.


Regeringen utreder
Systemet kallas för "bruten larmkedja", där en operatör tar emot samtalet och en annan larmar ut ambulanser.

Regeringen har nyligen beslutat om en utredning där man ska undersöka om det är så att flera aktörer leder till en fördröjning av ambulansen.

På Gotland tycks svaret på frågan vara: Ja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om