Viktig tradition att hålla vid liv

Årets lammfestival inleddes i helgen, om än i mindre skala än föregående höstar.
Denna manifestation för fårnäringen innehöll som vanligt det mesta kring såväl levande lamm som kött, skinn och ull.

Gotland2004-09-27 04:00
På Klinte marknad och på Fårö kunde den som tycker om lamm få sitt lystmäte tillgodosett i lördags.
På marknaden fanns som vanligt ett lammtorg bakom IK Tjelvars kansli. Här fanns också grillat lamm för den som var hungrig.
Det serverades också i bygdegården på Fårö dit många gotlänningar vallfärdade under eftermiddagen.

<span class='mr'>Kasper vallade får</span>
-Vi har grillat sju lamm. Det brukar komma 500-600 personer och ungefär hälften brukar äta, berättade Bertil Gabrielsson, ordförande i Gotlands fåravelsförening och i Svenska Fåravelsförbundet.
Han hade tagit med sig en flock lamm, några av rasen gutefår, andra av sorten gotländskt pälsfår och så några leicesterfår från gården på Fårö där familjen har ungefär 400 tackor vintertid. Med fanns också Kasper, en bordercollie av korthårig nya zeeländsk ras, som är en baddare på att valla får. I nära samspel med husse drev han flocken in i fållan. Bertil Gabrielsson visade också hur klippning av lamm går till.

<span class='mr'>Viktig tradition</span>
När han blev ordförande i Svenska Fåravelsförbundet var det ett förbund i ekonomisk kris.
-Men vi har klarat det, säger han nöjt.
Runt 650000 kronor har man fått in från medlemmarna via emissioner och i sponsorpengar. Nu har förbundet en grund att stå på och enligt Bertil Gabrielsson finns det framtidstro och "go" inom fårnäringen. Förbundet har också inlett ett samarbete med organisationen Lammproducenter.
Lammfestivalen på Gotland och Fårö är en tradition att hålla fast vid tycker han.

<span class='mr'>Trångt kring borden</span>
-Tidigare har lammfestivalen även inneburit en rad aktiviteter på Roma kungsgård. De hoppade av i år. Men vi entusiaster kämpar vidare. Det är sjunde eller åttonde året vi ordnar det här på Fårö.
-Lammkött har aldrig upplevt den kris som nöt- och griskött gjort. Och fårnäringen gynnas av den nya jordbrukspolitiken. Jag har svårt att förstå att inte fler satsar på lamm.
Inne i bygdegården var det trångt kring borden. Kerstin Blomberg sålde tallrikar med grillat lamm, potatisgratäng och sallad i en rasande fart. En del fick ta med sig tallrikarna ut för att hitta en sittplats i solen.
I bygdegården fanns också utställningar av tovat och stickat i ull och av olika saker gjorda i lammskinn. Det bjöds också på modevisning två gånger under eftermiddagen.

<span class='mr'>Baggauktion</span>
-Syftet är att visa på bredden, de stora möjligheterna att skapa i ull. Det är inte bara raggsockor och grova tröjor som många kanske tror, säger Ann-Marie Werkelin, som designar och syr i både textil och skinn.
Lammfestivalen på Fårö arrangerades av föreningen Fårö framtid i sammarbete med Gotlands fåravelsförening.
På tisdag avslutas lammfestivalen med baggauktion och utställning i ridhuset vid Suderbys i Sjonhem. Ett 70-tal baggar är anmälda att auktioneras ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om