Vikingatiden kommer efter medeltiden...

Knappt har årets Medeltidsvecka avslutats förrän det är dags att vrida tiden tillbaka ytterligare ett snäpp.
För nu är det vikingatid som gäller.
- Jag var lite skeptisk till om det var för sent på säsongen. Men nu känns det som om vi träffat rätt.

Gotland2006-08-17 06:00
Det konstaterade Peter Fagerlund förnöjt när han vid lunchtid igår tittade bort mot den välfyllda parkeringen vid Roma kungsgård, och såg alla de människor som strosade runt mellan hantverkare, försäljare och pröva-på-aktiviteter i området.
Han är anställd på Roma kungsgård och berättar att vikingamarknaden, som under fem dagar pågår vid kungsgården, saknar budget och har haft en rekordkort förberedelsetid. Bara två veckor.

Jobbat dygnet runt
Marknadsgeneralen Pia Vejdeland är den som gjort det mesta arbetet. Hon har i princip jobbat dygnet runt förklarar hon och ursäktar att hon är lite trött i huvudet när vi börjar ställa frågor. Hon hänvisar oss till Peter Fagerlund.
- Det har gjorts försök tidigare att ordna vikingamarknad här på kungsgården, men det har aldrig slagit riktigt bra. Det är svårt att hitta rätt tid på säsongen. Men kanske har vi träffat rätt nu.
Peter Fagerlund var med och startade Medeltidsveckan.
- Då var det av gotlänningar, för gotlänningar. Vi hade riktigt roligt och lärde oss mycket. Men sedan, efter några år så skulle allt regisseras och bli så pretentiöst och allvarligt. Då försvann allt det roliga, tycker han.
Vikingamarknaden på Roma kungsgård börjar lite försiktigt. Här finns hantverkare som säljer sina alster eller visar hur det går till att smida och tova.

Bågskytte och sägner
Den som vill kan pröva på bågskytte eller lyssna på en sagotant som berättar gotländska sägner under ett av de stora träden i parken.
- Ett visst kommersiellt inslag går inte att komma ifrån, men det finns ett sug efter kunskap och det väger över. Det känns inte som att vi offrar något på bekostnad av det, säger Peter Fagerlund.

Ville se eldslukare
Nioåriga Fanny Andersson, som bor utanför Katrineholm, är på Gotland och besöker sin mormor. Hon passade på att pröva bågskytte på vikingamarknaden. Efter instruktioner av John Carlsson från bågskytteklubben Vildkaninern a sköt hon i väg sina tre pilar med riktigt god träffsäkerhet.
- Jag har aldrig skjutit med en sådan här riktig pilbåge förut, bara sådana som man gör själv, förklarade hon.
Egentligen var hon mest sugen på att se den eldslukare som annonsen för marknaden lockade med. Men det, flera knallar och andra aktiviteter blir först i helgen. På söndag avslutas vikingamarknaden med ett vikingagille.
- Sedan får vi summera det här och se om vi ska satsa rejält samma vecka nästa år, säger Peter Fagerlund.
Vikingatid är namnet på en historisk tidsperiod i Skandinavien. Man brukar mena åren 800-1050 efter Kristus.
Ordet viking finns på några runstenar från den här tiden och verkar oftast betyda ungefär "sjörövare". Viking var också ett mansnamn. Men något folk som kallades vikingar har aldrig funnits. Folken i Skandinavien hade andra namn. Att tidsperioden 800-1050 skulle heta vikingatiden bestämdes av forskare i slutet av 1800-talet.
Egentligen kan man inte klumpa ihop alla som levde i Skandinavien så. Kultur, traditioner och historia skilde mycket mellan till exempel fjällvärlden och södra Jylland. Inte heller något Sverige fanns vid den här tiden. De viktigaste större gemenskaperna var en rad "länder" som nämndes i de samtida skriftliga källorna. De motsvarar ungefär de senare landskapen som till exempel Öland, Södermanland och Jämtland.
Källa: Historiska museet
(www.historiska.se)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om