Vikingatida vårdpaket

Det vikingatida kopparkärl som innehåller det senaste silverskattsfyndet från Rone är nästan helt. Lasarettets högteknologiska röntgen togs till hjälp och GA var med när arkeologen fick en tredimensionell bild av det unika fyndet.

Proffs. Röntgenläkare Staffan Jennerholm, som själv läst arkeologi, med Riksantikvarieämbetets Tom Sandström och arkeolog Per Widerström.

Proffs. Röntgenläkare Staffan Jennerholm, som själv läst arkeologi, med Riksantikvarieämbetets Tom Sandström och arkeolog Per Widerström.

Foto: joel nilsson

Gotland2012-06-15 04:00

Den unika silverskatten har grävts upp i en jordklump som sedan har gipsats. Den står i förvar på Gotlands museum, men gjorde en kort utflykt till Visby lasaretts röntgenavdelning. För att få veta så mycket som möjligt om skatten röntgades den med precisionsteknik, så att man fick fram en tredimensionell bild av kärlet och innehållet.

Efter viss bearbetning av bilderna var det igår dags för arkeologen Per Widerström och Riksantikvarieämbetets Tom Sandström att se dem. Röntgenläkare Staffan Jennerholm tog emot.

- Jag har lite tråkiga och lite roliga nyheter, sa han när kärlet visade sig på röntgenskärmarna.

De goda nyheterna är att kopparkärlet som omsluter skatten tycks vara nästan helt intakt. De dåliga nyheterna är att eftersom kärlet är helt och består av metall, kan röntgenbilderna inte avslöja innehållet.


Värt det
- Jag är glad att kärlet är helt. Om man vill ställa ut det senare så är det så mycket roligare, säger Per Widerström och konstaterar:

-  Även om det betyder att man inte kan se så mycket just för att det är intakt, så är det värt priset.

De nya röntgenbilderna visar, precis som tidigare bilder, att kärlet är fyllt av ett material med hög densitet. Per Widerström tror det som han hela tiden trott.

-  Man kan med säkerhet säga att kärlet är fyllt med metall. Rent statistiskt sett borde det vara silver, säger han.

Nu när man tagit reda på så mycket som går utan att gräva ut skatten, ska man titta på hur lång tid det kan ta och vad det kostar. Vem som ska betala är oklart. Skatten hittades inom ett av länsstyrelsens projekt, men om den ska stå för kostnaderna, om forskningspengar ska sökas eller om Riksantikvarieämbetet ska finansiera återstår att se.

- Vi ska snart ha ett möte och då hoppas jag att de som håller i plånkan kan komma fram till någonting, säger Per Widerström.

Påskhelgen 2011 hittades den vikingatida skatten vid Stale i Rone. Skatten tros bestå av ett kopparkärl som innehåller upp till 6 000 silvermynt.

Ett mynt som låg bredvid kärlet har daterats till 1000-talet och kommer från Köln.

På samma åker har det hittats myntskatter åren 1883 och 1954.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om