Lena Gustafsson är den enda "vanliga människan" på Gotland som är vigselförrättare. De övriga har antingen politiska uppdrag, eller har haft statliga tjänster.
- Jag fick kämpa för att bli vigselförrättare. Många trodde att jag skulle få nej, men jag gav inte upp, berättar hon.
Lena Gustafsson är 59 år. Hon arbetade på Gotlandsbåtarna under 13 år och har även jobbat inom äldreomsorgen.
- 1987 när jag väntade vårt första barn började jag få ont i lederna. Sedan blev värken i kroppen allt värre och jag var ständigt trött och orkade ingenting. Fem år senare tvingades jag sluta arbeta. Jag låg mest i sängen, var uppe någon timme eller två innan jag fick gå och lägga mig igen. Men det jobbigaste var att ingen tog min värk på allvar, berättar hon.
Har försökt med allt
Lena Gustafsson var sjukskriven fram till 1997 då hon var i Tranås för att utredas ordentligt.
- Där fick jag diagnosen fibromyalgi. Det var skönt, men samtidigt hemskt. Jag gick som en zombie här hemma.
Under de 25 år hon varit sjuk har hon provat allt för att bli av med värken och tröttheten, vanliga läkemedel, naturmedel, akupunktur, sjukgymnastik och mycket annat.
- Det har kostat mer än jag haft råd till och ändå inte hjälpt.
Hon har sjukpension, eller sjukersättning som det numera heter. Ett vanligt arbete klarar hon inte, men någonting måste hon kunna göra tänkte hon för tre år sedan. Och det var då hon fick idén att försöka bli vigselförrättare.
- Jag ringde kommunen och frågade om de behövde fler vigselförrättare och hur jag i så fall skulle göra för att bli det. Svaret blev att det behövs någon på Östergarnslandet och att jag skulle skicka in referenser och en ansökan till länsstyrelsen, berättar Lena Gustafsson.
Ingenting hände och hon fick själv ligga på flera gånger för att få ett besked. Grannar och vänner peppade henne att inte ge upp.
- Till slut fick jag svaret att min ansökan skickats till Justitiedepartementet och att jag fick vara beredd på att få avslag. Men bara några dagar senare fick jag ett positivt besked och ett förordnande. Jag blev fantastiskt glad!
Omdöme och kunskap
Att viga människor är myndighetsutövning och det ställs stora krav på dem som får ett sådant förordnande. Det krävs gott omdöme och kunskaper om äktenskapsbalkens regler om vigsel bland annat.
- Och så krävs det att man är öppen för att viga människor av samma kön. Det har jag absolut ingenting emot. Jag känner mig "gränslös" och öppen för det mesta. Jag tycker inte om när det blir för stelt och jag försöker få brudparet att slappna av genom att vara glad och lättsam i allvaret.
Lena Gustafsson har alltid varit en positiv och glad person, men åren med ständig värk där bemötandet inom vården inte alltid var det bästa satte sina spår. Att inte känna sig behövd av någon annan än sönerna och maken påverkade också hennes självkänsla.
Att viga människor har gett henne glädjen tillbaka, berättar hon.
- Att vara behövd, att få betyda någonting i ett så viktigt ögonblick som när två personer ringmärker varandra känns fantastiskt. Och att få vara med om sådant som inte är alla förunnat, det ger mig mycket.
Tycker om att överraska
Lena Gustafsson har vigslar över hela ön, flera har varit på Fårö - men även på fastlandet. Framöver väntar en vigsel ombord på en av Finlandsbåtarna.
- Många par vill ha en "opolitisk" vigselförrättare och väljer därför mig. Jag är gärna med på galna upptåg och jag tycker om att överraska människor, säger Lena Gustafsson.
Hon berättar om flera fantastiska vigslar, från temat vikingatid till sjömanstema och överraskningsvigslar där släkt och vänner kommit för att fira födelsedag eller äta middag utan att ha en aning om att det vankas bröllop.
- Det kan vara hur litet eller hur stort som helst. Ibland är det bara brudparet och två anställda på Region Gotland i kommunens vigselrum. Andra gånger är det etthundra personer utomhus nära havet. I förra veckan vigde jag ett par i Botaniska trädgården i Visby, de var här på kryssningsbesök.
- En vigsel jag inte glömmer i första taget är den jag förrättade på handikapp-rampen i havet vid Sysneudd i full storm och ösregn. Jag har fått uppleva så oerhört mycket under de här tre åren, berättar Lena Gustafsson med ett leende.
Förberedelserna varierar, helst vill hon förstås träffa dem hon ska viga för att det ska bli mer personligt, men ofta är det människor som bor på fastlandet som hon enbart haft kontakt med per telefon före vigseln.
- Som vigselförrättare kan jag även ordna musik och sång, bröllopsvittnet, dikter och annat till brudparet om de inte vill göra det själva. Men det är sällan någon ber om det och det tror jag beror på att de inte vet om att de har den möjligheten.
Att vara vigselförrättare är ingenting man blir rik på.
- Jag får reseersättning plus en mindre summa. Viger jag människor utanför Gotland så får de själva stå för kostnaden. Men det är inte för pengarna jag gör det här, berättar Lena Gustafsson.
Hon har funderat över att kanske även ansöka om att få förrätta borgerliga begravningsakter i framtiden.
- Det ska jag tänka över lite till. Jag trivs ju bäst i glädjefulla sammanhang.
Vitamindryck en kick
I mars 2010 tog Lena Gustafssons liv ännu en positiv vändning.
- Jag började testa en multivitamindryck som bland annat består av blåbär från Alaska, gojibär, granatäpple och aloe vera. Efter ett par veckor kände jag mig som en annan människa, piggare, gladare och jag orkade ta tag i saker här hemma som jag inte gjort på många år. Jag hoppas att det håller i sig.
Ett förordnande som vigselförrättare är tidsbegränsat.
- Det gäller att komma ihåg att förnya det i tid. Det blev jag påmind om när jag hörde om en kvinna som vigt 30 par efter att hennes förordnande gått ut. Det innebar att de vigslarna inte var godkända, säger Lena Gustafsson.