"Vigseln ska vara lika för alla"
Att kyrkan och staten skildes åt var det bästa som hänt på länge. Därför är det absurt att kyrkan ska ha kvar den myndighetsutövning som vigselrätten innebär.Det tycker Annamaria Bauer, ordförande för RFSL på Gotland och borgerlig vigselförrättare.
Det är absurt att kyrkan ska ha kvar den myndighetsutövning som vigselrätten innebär, tycker Annamaria Bauer, ordförande för RFSL på Gotland och borgerlig vigselförrättare. Foto: Bengan Zettergren
Foto: Bengan Zettergren
Majoriteten ansåg det viktigast att kyrkan ha kvar vigselrätten, trots att det i framtiden innebär att kyrkan måste gå med på att viga par av samma kön.
Två ledamöter reserverade sig och ansåg att om staten vill tillåta samkönade äktenskap så ska de vigas av staten. Att kyrkan kommer undan den konflikt som finns kring detta genom att avsäga sig vigselrätten.
RFSL står numera för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. En könsneutral äktenskapslag är en stor fråga inom förbundet. I sitt remissvar på den statliga äktenskapsutredningens betänkande påpekas detta.
Diskriminerande
-Så länge det är en myndighetsutövning får den inte vara diskriminerande, det är RFSL:s ståndpunkt, säger Annamaria Bauer.
Men det är den i dag. Två personer av samma kön får inte gifta sig, utan enbart ingå så kallat partnerskap.
-Att gifta sig är att manifestera sin kärlek. Att inte få göra det för att man älskar någon av samma kön är diskriminerande. Partnerskap, hur romantiskt låter det? Ungefär som aktiebolag, säger Annamaria Bauer.
Väntar på lagändring
Vid årsskiftet levde drygt 4200 män och kvinnor i registrerat partnerskap. Många HBT-personer (homosexuella, bisexuella och transpersoner) väntar på att lagen ska ändras så att de också får gifta sig.
För även om man som registrerad partner har i princip samma juridiska ställning som ett gift par så är det en viktig signal. Det handlar om tillhörighet och principen att alla människor ska behandlas lika, menar hon.
Hon har länge varit borgerlig begravningsförrättare och sedan i våras är hon även vigselförrättare i Gotlands kommun.
-Sedan 2003 får man inte vara borgerlig vigselförrättare om man inte även förrättar partnerskap. Ändå vet jag åtminstone en på Gotland som vägrar det. Det tycker jag att kommunen inte ska acceptera.
"Alla vigslar borgerligt"
Annamaria Bauer tycker personligen att vigselrätten ska tas ifrån kyrkan, att alla vigslar ska ske borgerligt, som en registrering och att det sedan är upp till varje par vilken typ av ceremoni de vi ha. I kyrkan, något annat samfund eller helt utan religiösa inslag.
-Sverige är i dag ett samhälle med många kulturer och religioner. Mängder av människor har lämnat svenska kyrkan, andra som flyttat hit tillhör andra religioner. Att det då är Bibeln som ska styra är helt absurt.
Redan i dag är det skillnad på vigsel och vigsel. Att gifta sig i kyrkan ses som "det äkta giftermålet".
"Behandla alla lika"
-Och man kan fråga sig hur vi ser på det borgerliga bröllopet. I kyrkan är det pompa och ståt. Som borgerlig vigselförrättare får jag arvode för en timmes arbete. Oavsett om de som gifter sig är av samma eller av olika kön så är det deras stora dag, deras manifesterande av kärleken. Jag vill göra det till en fin dag och ett vackert minne och då krävs det mer tid. Den tar jag mig, men jag får inte betalt för det.
Äktenskapsutredningen föreslår att lagstiftningen ska behandla alla som vill gifta sig lika. Flera länder har på senare år infört en könsneutral äktenskapslag. Bland andra Nederländerna, Belgien, Spanien, Sydafrika och Kanada.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!