Inget galet i det, anser personalen - som får mothugg av rektorn:
- Det blev fel. Syftet var egentligen bra, men vi hade inte funderat djupt nog, säger Lekbir Belmhamdi.
Sättet på vilket internationella kvinnodagen och fettisdagen hanterades av personalen på fritids vid Högbyskolan i Hemse har väckt starka reaktioner bland både föräldrar och en del av barnen.
Barngruppen delades i tisdags, på internationella kvinnodagen, upp i två grupper: killarna i den ena och tjejerna i den andra. Eftersom det samtidigt var fettisdagen, valde man att ge semlor till tjejerna, medan killarna fick äta vanligt mellanmål i matsalen. Och vanligt mellanmål, det innebär knäckebröd och mjölk.
Mycket upprörd
En av föräldrarna som reagerat är Carina Kvarnberg, som är mycket upprörd över personalens agerande.
- Det är helt sjukt! De jobbar med en likabehandlingsplan på fritids, och så gör man så här - det är ju barn det handlar om, de ska väl behandlas lika i alla lägen, säger hon upprört.
Hennes båda söner, Viktor och Emil Juteskog, sex och nio år gamla, går båda på fritids i Hemse sedan i höstas. De är också besvikna på att bara tjejer fick semlor och förstår inte vitsen med en sådan uppdelning:
-Det var tråkigt, vi ville ju också ha semlor, säger Viktor.
- Vi fick knäckebröd i stället, kanske med något pålägg på. Och så mjölk eller vatten, berättar Emil.
Personalen på fritids vill inte prata om händelsen när GT hälsar på, men säger att man inte anser att man begått något fel.
Kvinnodagen
- Vi ville göra något speciellt för tjejerna just den här dagen, kvinnodagen, och eftersom det var semmeldag också så fick de semlor, det är inget konstigt med det, menar en fritidsledare.
- Att blåsa upp det här är att göra en höna av en fjäder, säger en annan.
Men Lekbir Belmhamdi, rektor för fritids och årskurs F-6 på Högbyskolan i Hemse, som inte var på plats på fritids den aktuella dagen, erkänner att ett fel har begåtts:
- Syftet var att uppmärksamma tjejerna, men vi hade nog inte funderat djupare än så. Syftet var egentligen bra, men det här var inte rätt sätt att behandla det, medger Lekbir Belmhamdi.
Han tänker nu ringa runt till de föräldrar vars barn berörts av uppdelningen under internationella kvinnodagen och be om ursäkt.
- En del har jag redan pratat med, dem som har hört av sig till mig efter det här. Vi har brustit i planeringen, det blev fel och nästa gång ska vi göra på något annat vis, säger rektorn som nu försöker se det positiva:
- Slutsatsen är att det här har väckt debatt och skapat en diskussion kring genusfrågor; det är en diskussion som är jätteviktig att driva vidare, och det ska vi göra.
Sätt att markera
När det gäller Viktor och Emil, som efter händelsen i tisdags inte är alls sugna på att gå till fritids längre, har Carina Kvarnberg redan valt sitt sätt att markera:
- Jag tänker inte ha kvar barnen på det fritidset. Jag är ändå hemma de tider då barnen annars går på fritids, så nu får de vara hemma med mig i stället. Det är mitt sätt att visa att det här inte är okej, säger Carina Kvarnberg.