"Vi vill ha en köfri sjukvård"
På onsdagens möttes företrädare för de politiska partierna, på Almedalens scen, för att diskutera gotländska hälso- och sjukvårdsfrågor.
Socialdemokraterna var först ut med att kortfattat ge sin syn på hur den framtida vården ska se ut.
- Det blir väldigt lätt problemcentrerat när man pratar om hälso- och sjukvård. Det finns också mycket bra och vi vill fortsätta att utveckla det vi har gjort under mandatperioden, när det gäller vårdgarantin och minskning av vårdköer, säger ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Åke Svensson.
Samarbete
Centerns Barbro Ronsten lovade bättre samarbete vid ett maktskifte.
- Det finns framförallt mycket att göra i samarbetet mellan socialtjänsten och psykiatrin, där finns stora glapp som vi kommer att arbeta med när vi kommer till makten, säger hon.
- Den stora frågan är att människor får den vård de behöver. Vi vill ha en köfri sjukvård, där människor får behandling när de behöver den. Det ska gå efter medicinska behov, den som behöver vård mest, ska få det först, säger vänsterns Carina Lindberg.
- Moderaterna har på riksnivå lovat mer pengar till framförallt psykiatrin. Vi vill se ett bra samarbete mellan de olika delarna inom vården och att individen är i centrum, säger moderaten Lena Celion.
Folkpartiet var lite mer preciserade i sina förslag på åtgärder.
- En viktig fråga är att ta tillbaka assistansfunktionen och att satsa pengar på personliga ombud, den som behöver hjälp ska kunna få det på sina egna villkor, säger Bjoern Johansson.
Komplementärvård
Miljöpartiet talade om att integrera komplementärvård med den konventionella vården, något som fick en åhörare att undra om vi i framtiden ska ha behandlingar som floating och tarotkort.
- Vi ser komplementärvården som ett komplement när vården inte kan hjälpa. Det vi har tittat mest på är massage, akupunktur, naprapater, kiropraktorer och näringsterapeuter. De områdena är godkända av socialstyrelsen och har bra utbildningar, säger Viveca Bornold.
Sjuksköterskan och kristdemokraten Anita Greverius talade om vikten av en helhetssyn på människan.
- Jag tror att det är viktigt att betona samarbetet mellan kropp och själ, kristdemokraterna vill också se ett bättre samarbete mellan sjukvård och socialtjänst. Vår riksdagskandidat Christina Doctare har sagt att vi borde ha rätt att göra ett bot-avdrag, för till exempel massage och terapi, på samma sätt som vi får göra ROT-avdrag när vi lagar våra risiga hus.
En första publikfråga kom från Stig Westman, som undrade hur partierna ställer sig till att privata vårdaktörer etablerar sig på ön.
- Det är en väldigt bra idé, säger folkpartisten Bjoern Johansson.
- I vårt riksprogram inför vi etableringsfrihet för alla läkare, säger moderaten Lena Celion.
Åke Svensson påpekade också att Gotlands kommun just nu annonserar efter privata aktörer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!