"Vi tar lillfärjan till Skeppsbron"

Gotlänningarna fortsätter kampen för en stoppa försämringarna i färjetrafiken. Efter uppvaktningen av infrastrukturminister Ulrica Messing är nästa mål för gotlänningarnas fältslag riksdagens trafikutskott. Det blir nu i oktober.

Gotland2005-10-10 06:00
- Om det blir kalla handen hos regering och riksdag får vi chartra lillfärjan och lägga till vid Skeppsbron, säger Nils Nordenbrink som är företagarnas representant i Trafikantrådet.
- Det finns viss beredskap för det och det måste bli med kort varsel.
Det var med över 70 000 namn och en mäktig demonstration mot försämringarna i färjetrafiken som en delegation från Gotland åkte till Stockholm på torsdagen. Med sig hade de också Rikstrafikens förslag till lösning. Kommunens konsekvensanalys beskriver detta som den värsta försämringen som någonsin drabbat Gotland. Minst 50 miljoner kronor behövs för att behålla nuvarande trafik och priser.

"Vore korkat"
Staten har under senaste åren på olika sätt satsat på Gotland, bland annat på högskolan och flera statliga verk som ska placeras på ön. Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar, Sida och Östersjöcentrum är några exempel liksom satsningar på Svenska spel och försäkringskassan.
- Det vore korkat om vi skulle vara en mötesplats utan kommunikation, säger Nils Nordenbrink som uppfattat att Ulrica Messing tagit intryck av argumenten.
- Bra kommunikationer är hjälp till självhjälp, tillägger han.
Mängder av arbetstillfällen försvann när Flextronics la ner liksom när försvaret avvecklas på ön.

Dåligt avtal
- Ulrica Messing vet vad vi förlorat, säger Nils Nordenbrink.
Förslaget till försämringar tvingas till viss del fram av de höjda bränsleprisererna. Rikstrafikens generaldirektören Staffan Widlert anser att ett dåligt avtal förstärker problemen. Enligt honom står det i avtalet att avsevärt högre oljepriser innebär att överenskommelsen ska omförhandlas. Destination Gotland har en annan uppfattning.

"Pengarna behövs om..."
- Avtalet innebär också att hälften av intäktsökningen och hälften av besparingen tillfaller rederiet, säger Staffan Widlert.
Destination Gotland svarar att de behöver pengarna för att kompensera inkomstbortfallet om turer dras in.
Tvisten om hur avtalet ska tolkas, ska avgöras av skiljemän.
- Jag tycker staten ska bita i det sura äpplet med det avtal som finns och gå in med pengar, säger Nils Nordenbrink.

Beslut om en vecka
Näringsdepartementet bereder nu frågan och ser vilken väg man ska gå. Om drygt en vecka är det tänkt att Rikstrafikens styrelse ska ta ställning till förslaget om att höja priserna 30 procent och dra in 200 turer. Förhoppningen är att departementet ska ha fått fram pengar till färjetrafiken. Generaldirektören Staffan Widlert är beredd är att skjuta på beslutet.
Under tiden har Gotland flera slag att vinna.
Förutom att stoppa försämringarna i färjetrafiken för de kommande åren, måste gotlänningarna bevaka upphandlingen av framtidens trafik. Nästa steg är att fundera på vem som ska vara huvudman och vem som ska äga båtarna. Frågan om antalet hamnar är också på tapeten då.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om