"Vi ska se över hur våra torg ska se ut"

Nio år efter att Visby utsågs till världsarv av Unesco, ska nu arbetet samlas i en nystartad grupp kallad Visby världsarvskommitté. Gruppen ska samordna arbetet med att bevara och utveckla staden, fungera som påtryckare och se till att beslut genomförs så att intentionerna med hela världsarvsidén, inte går i stå. Men några egna pengar har inte kommittén ­ blott 100000 kronor för att klara den egna administrationen.

Gotland2004-06-10 04:00
­ Meningen med världsarvet är ju bland annat att allt arbete, i alla verksamheter, mer eller mindre ska genomsyras av världsarvstanken, säger Lennart Edlund med ansvar för livsmiljöfrågorna på länsstyrelsen.
­ Och Visby som världsarv kan lyftas fram mycket mer än vad som görs i dag.
Men han pekar på att det inte bara finns en mängd uppgifter som väntar ­ mycket har gjorts, som att 200 fastigheter i Visby innerstad säkrats för framtiden genom olika beslut.
I världsarvskommittén ingår personer från länsstyrelsen, kommunen och länsmuseet. De tre har inte alltid dragit åt samma håll, behovet av en samordning har påtalats och det är just "samordning" är ordet för dagen.
För att Visby ska uppfylla förpliktelserna som världsarvsstämpeln kräver, finns ett omfattande handlingsprogram. Om det följs ska det både bevara och utveckla staden, med hänsyn tagen till både människor, byggnader, trafikmiljö med mera.
Bland de frågor som kommittén kan förväntas ta upp inte bara en gång, utan gång på gång, hör diskussionen om allt som förfular (?) eller åtminstone, förändrar stadens mer genuina fasader och miljöer: tingel-tanglet sommartid. Sonia Landin, kommunalråd och den enda politikern i kommittén, suckar och konstaterar att det minsann inte är en lätt fråga, men att det är något man måste jobba med.
Länsmuseets chef Anki Dahlin håller med:
­ Det här ett bra exempel på en fråga för vårt långsiktiga arbete.
<span class=MR>Torgplats/bilplats?</span>
Sonia Landin nämner också miljöerna på stadens två stora torg, Stora torget och Södertorg.
­ Vi ska se över hur våra torg ska se ut. Man måste fråga sig om vi ska ha två torg som båda är parkeringsplatser när vi ska försöka göra vår vackra stad ännu vackrare.
Lennart Edlund tycker att det vore bra om kommittén kunde inleda samarbete med andra gamla städer i Östersjöområdet för att dra nytta av varandras erfarenheter.
­ Intresset finns, det vet vi efter att ha träffat representanter från de baltiska länderna flera gånger.
Och om någon gotlänning reser till norra Italien i sommar, varför inte stanna till i Cinqueterre nära Genua ­ ett utmärkt exempel, menar Lennart Edlund, på hur man kan utveckla och bevara gamla genuina stadsmiljöer. Cinqueterre består visserligen av fem små byar sammanbundna med vandringsvägar, men ändå:
­ Man kan inte åka in där med egen bil. Som besökare blir man hämtad med miljövänliga minibussar!
Han tycker att det är viktigt att världsarvskommittén inte fastnar i ett kampanjliknande arbete utan att hela världsarvsfrågan, drivs stegvis, för evigt. Staden ska ju bestå, världsarvet är något som ska ärvas.
<span class=MR>Länk åt alla håll</span>
Och i den meningen har själva kommittén också kommit för att stanna, som en samlande kraft, som en myndighet vars uppgift till exempel att vara en länk mellan Gotland, Unesco och Riksantikvarieämbetet men också en länk mellan myndigheterna och öns medborgare.
­ Det har brustit tidigare år när det gällt samordningen mellan museet, kommunen och länsstyrelsen, konstaterar Jan Larsson, utvecklingsstrateg i kommunen. Nu ska det bli ordning och reda.
Och för att sätta ambitionerna på pränt ger man nu ut en skrift, Världsarvet Hansestaden Visby inför 2000-talet ­ ett handlingsprogram med åtgärdsplan. I den kan man läsa hur det kom sig att Visby kom med i den världsomspännande klubben av världsarvsstäder, vad som skett sedan 1995 och inte minst, hur man går vidare genom redan fattade beslut. I listan över åtgärder/förslag finns t ex översyn av reglerna för tillåtna ljudnivåer, ständig informationsspridning till gotlänningarna, upprättandet av en vårdplan för muren och ruinerna (ska vara klar i år) med mera.
I arbetet ingår samarbete med t ex företagsgruppen Wisbyströvet, torghandlarföreningen, transportnäringen, Geab, DBW med flera.
I kommittén ingår förutom de i texten nämnda, landshövdingen/länsrådet Anders Granat, byggnadsantikvarie Jörgen Renström, länsmuseet och Bo Hultemar, sekreterare i kommittén.
Ansvar för världsarvet. Kommittén, med ansvar för att driva världsarvsfrågorna för Visby, består av från vänster: Jörgen Renström, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen, Sonia Landin, kommunalråd, Jan Larsson, utvecklingsstrateg, kommunen, Lennart Edlund, livsmiljöchef på länsstyrelsen, Anki Dahlin, länsmuseets chef, Bo Hultemar, kanslichef på tekniska förvaltningen och kommitténs sekreterare samt Anders Granat, landshövding/länsråd.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om