"Vi ska ha rätt patient i sängarna"
Dyr medicin var en orsak till att sjukvården kostade 42,2 miljoner kronor mer än beräknat förra året.Det framgår av årsbokslutet där det också berättas att sjukvården på Gotland kostar mer än i övriga landet.
- Det är bland annat mediciner mot cancer som är väldigt dyra, säger sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg och berättar att det samtidigt innebär att patienternas liv förlängs.
Hög beläggning
- Det medför att fler behöver vård under längre tid. Medelåldern på Gotland har ökat med 0,7 procent.
På Gotland utnyttjas sjukvården i högre grad än på andra håll i landet. Antalet läkarbesök på lasarettet har ökat med sju procent medan ökningen hos primärvården är en procent. Det görs många operationer och siffran för 2007 var 6000.
- Vi har flest inläggningar av patienter i landet, säger hon.
Beläggningen på Visby lasaretts vårdavdelningar har varit 90 procent i genomsnitt. Siffran för hela landet är 85 procent.
- Vi behöver korta vårdtiderna.
Tröskeln för inläggningar på Gotland är lägre än i övriga landet, där specialister i högre grad gör bedömningen om patienten ska behållas på sjukhuset.
- Vi ska ha rätt patient i sängarna. Här har vi fler AT-läkare och ST-läkare som inte är lika rutinerade och då finns det risk att patienter får stanna kvar på avdelningarna onödigt länge.
Regionvården som överstiger 500000 kronor ökade liksom kostnaden för konsulttjänster inom olika specialiteter. Utomländsvården ökade med 2,5 procent och kostade 126,7 miljoner kronor medan antalet remisser ökade med 7 procent.
En markant ökning av antalet anmälda fall av våldtäkt, misshandel och grov kvinnofridskränkning har också märkts i vårdens kostnader.
Till de positiva siffrorna hör att aborterna blev färre, även bland de yngre kvinnorna. 2006 gjordes 284 aborter och i fjol var siffran 247. Tonårsaborterna har minskat från 107 till 63.
Åtgärder
För att råda bot på den dåliga ekonomin ska alla kliniker minska sina personalkostnader med 4,5 procent.
- Den nya sjukhuschefen har som uppdrag att omorganisera vården för att spara pengar, säger Ann-Christin Kullberg.
Enligt henne kan vården bli effektivare utan att patienten märker så mycket.
- Sjukhuset blöder just nu, men det finns saker att göra.
Hon ger några exempel.
- Vi kan se på andra, jämföra och lära. Om vi har fler återbesök och längre sjukskrivningtider än andra i landet kanske vi behöver göra något åt det, säger Ann-Christin Kullberg.
Dyrare och billigare
Att ringa till doktorn för att få ett recept utskrivet kostar 100 kronor. Ber du någon annan i vårdpersonalen att fixa medicinen har det tidigare varit gratis. Nu införs samma taxa oberoende av vem i personalen man får hjälp av.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har också beslutat att ta bort avgiften för hembesök av sjukgymnasten inom primärvården.
Kommunfullmäktige har sista orden när det gäller avgiftsändringarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!