"Vi räknar med att gå jämnt upp"
Högskolans hyreshöjningar är en nödvändighet för att inte uthyrningen ska gå back.- Vi räknar med att gå jämt upp, säger Tord Berglund, lokalansvarig.
REDOVISNING. Tord Berglund, lokalansvarig vid högskolan på Gotland, motiverar de höjda hyrorna under Almedalsveckan med ökade kostnader för bland annat städning och vaktmästeri.
Foto: Bengan Zettergren
Nästan alla föreläsningssalar hyrs ut, liksom den stora silon på hamnen.
Efter den senaste tidens mediauppmärksamhet kring hyreshöjningarna inför årets upplaga kände sig högskolan i går nödgade att berätta om sina kostnader på en särskilt sammankallad presskonferens.
Som GT tidigare berättat hyrdes silon i fjol ut för 5 000 kronor per dag, men inför årets Almedalsvecka har priset ökat till 8 000 kronor per dag.
En särskild prislista finns också för hyra av föreläsningssalarna under den välbesökta juliveckan.
Taxorna är då de dubbla jämfört med uthyrning under övriga året, och ligger mellan 200 och 2 400 kronor per sal och timme.
Subventionerat hyrorna
Bakom höjningarna ligger högskolans ökade kostnader för extrainsatser inom bland annat IT, vaktmästeri, administration och städning under Almedalsveckan.
- Vi måste bli mer kostnadsmedvetna. De tidigare åren har vi faktiskt subventionerat hyrorna, säger Therese Iveby Gardell på högskolans ledningskansli.
Högskolan har enligt sina egna beräkningar utgifter på 760 000 kronor för lokaler och personal under veckan, och får med sina hyror in lika mycket i intäkter, hävdar Tord Berglund.
Högskolan hyr även ut lokaler som man själv inte äger. Silon i hamnen ägs av kommunen, men hyrs sedan flera år ut till Röda Korset under Almedalsveckan.
Bråkar inte
I hyreskontraktet mellan kommunen och högskolan står att byggnaden inte får hyras ut i andra hand utan särskilt tillstånd. Något tillstånd för andrahandsuthyrningen finns inte, men kommunen tänker inte bråka med högskolan, som i år betalar 88 800 kronor för silon till fastighetsägaren.
- Vi känner till verksamheten, men tycker inte att den är till någon större nackdel. Det är bra att lokalerna utnyttjas till mer än undervisning, säger Stefan Hellström, förvaltare vid kommunens fastighetsavdelning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!