"Vi köper gärna lokalt Krav-kött"

Gotlands kommun köper in stora mängder kött varje månad. Men Krav-kött från Gotland kan kommunen inte servera, trots att det finns nära 60 Krav-köttproducenter på ön. Det saknas en lokal försäljningsorganisation för det, något som utreds just nu, av Gotlands ekologiska odlare.

Gotland2006-10-13 06:00
Det går åt stora mängder mat i kommunens skolor, äldreomsorg och vårdinstitutioner. För en servering kött till exempel behövs 1,5 ton.
Kommunen gör upphandlingar för två år i taget och går ut med anbud i hela Europa. Mat levereras oftast från de stora grossisterna Keges och Ica Meny. Kommunen serverar gärna ekologisk mat, en miljon kronor extra årligen har satsats under två år för att göra det möjligt. Mellanmjölken är lokalt, ekologiskt producerad på Gotland och en hel del grönsaker också. Men när det gäller kött blir det svårare.

Inget avtal
På Gotland finns i dag nära 60 köttproducenter med Kravcertifiering. En del av dem har kontrakt med Swedish Meats och deras kött säljs via det slakteriet, som Kravkött. Andra saknar kontrakt och när de levererar Kravkött till slakteriet säljs det som konventionellt kött.
Men kommunen har inget avtal direkt med Swedish Meats på Gotland för slakteriet säljer bara via de stora grossisterna.
I dag kan Gotlands kommun bara komma över en del lokalt producerat kött, som inte är ekologiskt, via Ejmunds gård och Gute Chark i Sanda.
Men Inger Göthberg, kostchef, säger att kommunen gärna skulle köpa Krav-kött av de gotländska producenterna men då måste de också lägga in anbud och erbjuda leveranser. Inga sådana har kommit in.

Borde gå samman
- De gotländska ekologiska köttuppfödarna borde gå samman, ordna med styckning och leverans, så köper vi, säger Lena Boberg, kostekonom vid lasarettets kök.
Det är ungefär precis det som är på gång. Eftersom Swedish Meats avvecklar allt mer på Gotland, nu senast såväl styckning som mottagande av Kravlamm, har Gotlands ekologiska odlare börjat tänka i nya banor. En egen försäljningsorganisation är vad de behöver. Arvid Mickelåker utreder frågan som projekt i ett arbetsrum i Sockerbruket i Roma.
- Syftet är att försöka bygga upp en affärskanal för det ekologiska köttet på Gotland, säger han.

I egna händer
Men problemen hopar sig, först nedläggningen av styckningen vid Swedish Meats sedan glappet vad gäller landsbygdsutvecklingsstödet, det som finanserar projektet.
Perioden för EU:s regionala stödpengar tar slut vid årsskiftet och Arvid Mickelåker vet inte om det blir någon fortsättning.
- Men det finns kött att sälja! Nu måste vi ta saken i egna händer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om