"Vi har världens friskaste grisar"
Bengt Siggelin, ordförande i föreningen Gotländska grisproducenter, spår en ljus framtid för näringen i allmänhet och på ön i synnerhet.- Gotland klingar rätt bra, säger han om möjligheten att få mer betalt för kött från ön.
Av dem är 55 medlemmar i föreningen Gotländska grisuppfödare, som i går höll årsmöte i Etelhems bygdegård.
Ordförande Bengt Siggelin var positiv, trots vissa orosmoln.
- Det ser väldigt ljust ut för oss grisproducenter, för vi har världens friskaste grisar och en jättemarknad att jobba på framöver. Det gäller bara att inte skriva allt för dåliga kontrakt.
Gotländskt griskött
Avräkningspriset kan komma att höjas och det finns förhoppningar om att särskilt kunna puffa för gotländskt griskött, menar han.
I fjol slaktades 98 940 grisar vid Swedish meats slakteri i Visby. Det är 3 060 färre än 2005.
I år räknar man dock med att återigen, liksom åren 2002-2005, ligga över 100 000-strecket.
Många av öns uppfödare är småskaliga, med några få sålda slaktgrisar per år.
De största besättningarna har omkring 8 000.
80 procent av allt gotländska griskött, kommer från 17 av de 100 uppfödarna.
Tre föreläste
Efter årsmötet föreläste Ronnie Samuelsson från Swedish meats, Margareta Åberg Andersson från Sveriges grisproducenters styrelse och Annika Enqvist från utvecklingsprojektet Pig, Praktiskt inriktade grisförsök.
Dagen avslutades med studiebesök hos grisproducenten Leif Johansson i Etelhem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!