Vi har räknat i Fårösund
Vi har kommit fram till följande gällande besparingarna.
Det blir ingen besparing!
Så här har vi tänkt:
• Folkhögskolans verksamhet delfinansieras med statsbidrag från folkbildningsrådet. Med 28 färre helårsplatser innebär det en utebliven delfinansiering med drygt 1 100 000 kr per år.
• Uteblivna hyresintäkter från 16 elever som bor på internat. Cirka 700 000 kr per år.
• Färre elever skriver sig på Gotland. Med tio färre elever innebär det minskade skatteintäkter med cirka 850 000 kronor per år.
• Uppsägning av lärare innebär minskade kommunala skatteintäkter på 1 200 000 kronor per år.
• Hur många folkhögskoleelever som stannar på Gotland efter genomförd utbildning varierar år från år. Om vi försiktigtvis antar att det handlar om fem som nu inte gör det innebär det minskade skatteintäkter på drygt 400 000 kronor per år. Gotland avsäger sig en befolkningsökning!
Summerar vi dessa punkter innebär det uteblivna intäkter på mer än de 3,5 Milj kr som besparingarna uppgår till. Att ingen hänsyn har tagits till det är ett exempel på bristerna i beslutsunderlaget.
Nu tilldelas Gotland statliga "välfärdspengar". 90 miljoner har regionen redan fått och i närtid torde ytterligare cirka 30 miljoner komma. Naturligtvis finns det en mängd högt prioriterade och mycket viktiga verksamheter i Visby att satsa på. Men tänk om 3,5 miljoner – mindre än 3 procent – kunde avsättas till folkhögskolan och möjliggöra en fortsatt utveckling av landsbygden i Hemse- och Fårösundsområdena.
Låter inte det som ett bra förslag?!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!