"Vi har blivit överkörda"
Enligt fackombuden på Högskolan på Gotland, präglas den pågående omorganisationen av brist på dialog och strävan efter samsyn.- Vi har aldrig blivit så överkörda, säger ST:s Marie Engegard och konstaterar att arbetsgivaren sagt nej till förhandling och ja till ledningsbeslut.
Administrationen ska omorganiseras till den 1 mars och skolledningen föreslår att 15 av 55 tjänster försvinner och att 15 visstidsanställda nekas fortsatt tjänst.
Förslaget, som beräknas fastställas vid ett ledningsmöte på fredag, upprör många medarbetare.
Enligt Högskolans lokala samverkansavtal, ska personal på alla nivåer ha delaktighet i förändrings- och beslutsprocesser. Fackombuden Gustav Malmborg, Saco, och Marie Engegard, ST, menar dock att de körts över totalt av skolledningen.
- Man har struntat i samverkansavtalet och tillsatt en strategigrupp. Man har inte haft tid med arbetsplatsmöten eller remissrundor bland personalen, har det hetat, säger Gustav Malmborg.
De menar att rektor Leif Borgert förvisso snabbt lägger ut information på personalens interna webbsida.
- Det är inte detsamma som att inbjuda till dialog eller delaktighet! säger Gustav Malmborg och menar att många drar sig för att framföra kritik till en lönesättande chef.
Förslaget har därför bollats mellan skolledning och fack.
Bland annat ifrågasätts varför personalen, under högskolans åtta år, inte fått kontinuerlig kompetensutveckling och nu anses obehöriga till vissa tjänster, varpå tre-fem personer måste rekryteras utifrån.
- Det är en brist i ledningen att inte ha någon kompetensutvecklingsplan, men vi får betala priset för det, säger Marie Engegard.
Avbröts
Den 20 januari MBL-förhandlades förslaget. Därefter, den 9 februari, fick skolledningen i stället förhandla med centrala fackrepresentanter.
- Vi valde det direkt eftersom så många berörs. Vi tänkte att det kunde spara tid, säger Gustav Malmborg.
På bordet låg då en konsekvensanalys, som tillkommit först efter påtryckning från facken.
Enligt ombuden nämner den varken arbetsmiljö eller alternativa lösningar. Vidareutbildning är billigare än uppsägningar, menade ombuden vid förhandlingen.
- Vi ville att man skulle gå ut med alla handlingar till all personal, följa samverkansavtalet, säger Marie Engegard.
Efter sju timmar avbröts förhandlingarna - av arbetsgivaren. Det är ovanligt, men strider inte mot MBL, medbestämmandelagen.
- Arbetsgivaren har rätt att köra över en, men det ger inget bra rykte. Nu driver man igenom omorganisationen utan personalens stöd, säger Gustav Malmborg.
Den 20 februari hålls en ny centralförhandling i Stockholm. Då ska man diskutera var och en av de anställda, om de kan omplaceras eller måste sluta.
- Målet är att rädda så många tjänster vi kan, säger Gustav Malmborg som förutspår minskad studentservice, försämrad arbetsmiljö och utökad administrativ arbetsbörda för lärarna.
Marie Engegard:
- Vi befarar att varken lärarkåren eller studentkåren förstår vidden av det här, när inte vi gör det. De har hörts väldigt lite i debatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!