"Vi ger extra ersättning till de som ställer upp"

Flera hundra personer har möjlighet att ta del av den ökade ersättningen från Region Gotland. Beslutet har tagits för att fler människor ska finnas tillgängliga för att rycka in under pandemin.

Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef, säger att de tagit beslut om ersättningen för att visa uppskattning för sin personal.

Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef, säger att de tagit beslut om ersättningen för att visa uppskattning för sin personal.

Foto: Montage/Region Gotland/Malin Stenström/Dennis Pettersson

Gotland2020-12-18 06:11

Hälso- och sjukvårdsdirektören Marie Loob beslutade i november att införa en särskild ersättning till personal som väljer att ta extrapass i samband med den pågående coronapandemin. 

De personer som väljer att jobba extrapass får övertidsersättning, enligt avtal, och dessutom 160 kronor extra i timmen. Beslutet om den extra coronaersättningen gäller mellan 28 november och 28 februari. 

Personalgrupperna som berörs av beslutet är undersköterskor, sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och fysioterapeuter inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

– Vi vill kunna ge en extra ersättning till de medarbetare som är så flexibla och ställer upp i det här läget och tar extrapass. Det här är något som kan avslutas tidigare om pandemiläget förbättras genom ett direktörsbeslut, säger Cathrine Malmqvist, sjukvårdschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen på Region Gotland. 

– Jag har fått signaler från några enheter att det är flera som valt att gå in och ställa upp efter det här beslutet. 

Ekot berättade under torsdagen att flera regioner i landet tvingats dra in beviljad semester för sjukvårdspersonal. Region Gotland uppger att man under flera år varit restriktiv med att bevilja semester under jul- och nyårshelgerna.

–Till stor del har vi löst bemanningsfrågan över jul och nyår. Inom vissa delar är det mer ansträngt och ännu inte klart och vi tittar på hur vi kan omfördela resurser. Svårigheten för vår del är bristen på sjuksköterskor och hitta rätt kompetens för IMA-vården. Under julledigheterna är vi restriktiva med att bevilja semestrar. Men till exempel föräldraledighet har vi inte rätt att säga nej till, berättar Monica Forsman, HR-chef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Har ni tvingats dra in någon beviljad semester inför jul och nyår? 

– Det är ingenting som jag hört om eller i nuläget fått information om.

Under jul- och nyårshelgerna är det inte lika stor aktivitet kring den planerade vården som det normalt är under den största delen av året. Förvaltningen använder därför en del av den personalen till andra verksamheter under jul och nyår. 

– Där vi ännu inte löst all bemanning är runt vår IMA-avdelning, det vill säga för dem som behöver covid-vård. Vi kollar på hur det går att omfördela resurserna för att kunna klara av det, säger Monica Forsman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!