Vi får sälja hamburgare
På Gotland råder akut brist på kockar och annan kvalificerad restaurangpersonal, inför sommarsäsongen.
På arbetsförmedlingens hemsida annonseras just nu efter ett 30-tal kockar.
- Det är kvalificerade kockar det är brist på. Vi har ju två restaurangskolor på ön, men det är just kvalificerade kockar med lite finare utbildning som är svåra att hitta. Jag tror att vi skulle kunna ta hit 25 kvalificerade kockar och de skulle få jobb direkt, säger arbetsförmedlaren Sofie Jacobsson.
Förutom kockar efterfrågas hovmästare, pizzabagare, bar- och serveringspersonal.
- Meriterad restaurangpersonal med lång erfarenhet överhuvudtaget är svårt att få tag i, säger Sofie Jacobsson.
Kompetenshöjs
För att råda bot på problemen planerar arbetsförmedlingen på Gotland bland annat ett samarbete med Åre, för att nå säsongsarbetare och en spetskompetensutbildning till hösten, för de kockar som redan finns på ön.
- Vi har en del planer framåt, men inget som hjälper i dag. Arbetsförmedlingen har en nationell kundtjänst dit man kan vända sig som arbetssökande och vi har gett dem i uppdrag att sprida ut att vi behöver kockar på Gotland, säger Sofie Jacobsson.
Krögare
Lars-Gunnar Lindquist på Lindgården, är en av de krögare som har svårt att få tag i kockar till sommaren.
- Det är inte bara svårt, det är omöjligt att få tag i utbildad personal. Jag söker runt i hela Sverige, från Riksgränsen och ner, men jag får inte tag i någon. Arbetsförmedlingen får inte heller fram något, säger han.
Lindgården, som under sommarsäsongen ökar antalet kockar från två till sex, saknar ännu tre kockar och enligt Lars-Gunnar Lindquist har så gott som samtliga av öns restauranger svårt att få tag i folk. Totalt uppskattar han att det behövs ett 100-tal kockar till sommaren.
- Jag har aldrig varit med om något sånt här under mina 30 år i branschen.
Fem års erfarenhet
På Lindgården kräver de att personalen vid sidan av utbildning har minst fem års arbetslivserfarenhet och ofta faller det på just det. Kockelever däremot går enligt Lars-Gunnar Lindquist alltid att få tag i.
- Det är många som utbildar sig, konstigt nog, men de kommer inte ut i arbete. Många tror nog att de ska stå och glassa sig som tv-kockarna, säger Lars-Gunnar Lindquist.
Han hoppas på att genom kontakter lyckas lösa sommarens personalproblem.
Tufft läge
- Jag fortsätter att ringa. I dag har jag ringt Ramundberget i Härjedalen. Jag har prövat i Stockholm också, men det är lika tufft där uppe. Förut var Stockholm inte en sån sommarstad och då stängde många restauranger under sommaren. Det gör de inte nu och det är nog en bidragande orsak.
Om Lars-Gunnar Lindquist inte får napp via kontakter vet han inte hur det ska gå.
- Vi får väl börja sälja hamburgare i stället, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!