Vi bör utesluta något om vi ska äta vego

Gotland2015-08-19 11:25
Varför äter veganer köttsubstitut? Det är just detta som man kanske bör skippa. Köttsubstitutindustrin växer idag och dagligvaruhandelns marknadsföringsstrategier frestar. Industrin har förstått den ekonomiska potentialen med dagens växande vegantrend där alltfler efterfrågar vegoprodukter eller så kallat ”fakekött”. Konsekvensen blir att köttindustrin nu arbetar ännu mer på att utveckla lösningar för att öka försäljning av vanligt kött. Till skillnad från vegetarianism är veganism ett etiskt ställningstagande och en ideologi, inte ett sätt att äta. Vegetarisk kost kan till exempel ätas av hälsoskäl. Men vi kan äta vegetariskt av hälsoskäl OCH etiska skäl på samma gång. Även om det primära syftet för en etisk vegan är att inte utnyttja djur så behöver det inte innebära att den personen missköter sin kropp och livnär sig enbart på chips och djupfryst halvfabrikat. VEGO-magasinets ”Ersättningsguide” skriver, ”Att käka vego handlar inte om att utesluta något, allt går att ersätta!” Sedan finns en hel sida under denna rubrik med veganska alternativ till mjölk och grädde, smör, kött, ägg mm. Detta få mig att undrar varför ambassadörer för vegansk mat väljer att fokusera på industriellt förädlade produkter istället för mat som är så lite bearbetad så möjligt? Man skapar en trend inom vegansk kosthållning. De flesta halv- och helfabrikat från Astrid och Aporna, Alpro, Carlshamn, Oatly är inte KRAV-certifierade. Astrid och Aporna erbjuder i dagsläget sex ekologiska produkter av deras totalt cirka 70 produkter. Många av produkterna är dessutom baserad på soja. Soja är en av de mest genmodifierade och industrialiserade grödorna i världen och odlas i enorma monokulturer med stor negativ påverkan på det lokala ekosystemet. Det är något som inte stämmer för mig när veganer vill verka för djurens etiska rätt men blundar för andra initiativ som skadar balansen mellan ekosystem och oss människor. Glöm inte vår grundläggande vegetariska mattradition med äkta råvaror. Hälsofördelarna med att äta färska näringsrika vegetabilier kontra industriellt djupfryst köttsubstitut är inte så svåra att räkna ut. Vi behöver inte leva som hälsokostfanatiker eller sträva efter en ouppnåelig diet med skuldkänslor när vi äter en sojaprodukt. Min önskan är att veganrörelsen nöjer sig med att äta "riktig" oprocessad mat baserad på baljväxter (utan soja), sädesslag, nötter, fröer och grönsaker utan att dagligen behöva ett kött substitut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om