"Vi behöver mötesplatser"
Det räcker inte med att hålla val vart fjärde år. Gotlänningarnas möjligheter att komma till tals mellan valen måste förbättras.
- Det politiska arbetet och utvecklingen av Gotland stärks om fler kan vara med och påverka. Vi behöver mötesplatser och medborgarmöjligheter att påverka. Det engagemang, intresse och kunskap som finns måste vi ta till vara på, säger fullmäktigekandidaten Daniel Bergvall.
Folkomröstningar
Det bör bli lättare att hålla folkomröstningar, anser Miljöpartiet som förra året inte fick gehör för sitt krav om en folkomröstning trots att en namninsamling med drygt 3 200 namn stod bakom kravet. Fler omröstningar ger mer debatt, och det vinner Gotland på, tycker partiet.
Partiet föreslår även att man inspireras av engelsmännens "town hall meetings" och skapar regelbundet återkommande samhällsmöten, där medborgare får träffa politiker och tjänstemän och diskutera aktuella ämnen.
Ett annat sätt att stärka inflytandet är att göra om systemet för medborgarförslag, en möjlighet som funnits sedan 2004 men som Miljöpartiet inte tycker fungerar särskilt bra. De som lämnar in förslag bör få hjälp att utforma sina tankar bättre, så att förslagen blir mer träffsäkra och relevanta.
För enklare ärenden vill Miljöpartiet införa "medborgartips".
För att ytterligare stärka demokratin vill Miljöpartiet se över hur kommunen formulerar sina beslut. Tjänstemännen måste lära sig skriva begripligt, och sedan måste dokumenten vara lätt åtkomliga för allmänheten. För det behövs bland annat en översyn av kommunens hemsida.
För att lättare kunna genomföra förslagen vill Miljöpartiet återuppväcka den demokratigrupp som verkade i början av 2000-talet.
- Det finns många saker som vi som politiker kan göra för att öka inflytandet och minska avståndet mellan politiker och medborgare. Vi ser att bristen på inflytande leder till frustration och i förlängningen också ett politikerförakt, säger fullmäktigekandidaten Isabel Enström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!