"Vi är överens om att vi inte är överens"
Förhandlingar har nu hållits mellan Rikstrafiken och Destination Gotland bland annat angående de höga kostnaderna för att bygga om hamnarna för de nya Kina-färjorna. En kostnad på 75 miljoner kronor.Men parterna står mycket långt ifrån varandra. Därför överlämnas frågan till en skiljenämnd. Det beslut som en sådan nämnd kommer fram till är parterna skyldiga att följa.
Det säger Sten-Crister Forsberg, vd för Destination Gotland. Parterna träffades under torsdagen för att reda ut den uppkomna tvisten. Rikstrafiken anser ju att rederiet ska ha fått så mycket som närmare 100 miljoner kronor för mycket i ersättning av staten.
Anmält till åklagare
Man har ju också anmält detta till åklagare och som vi berättade i förra veckan så har beslut tagits om en förundersökning. Denna ska handläggas av överåklagare Christer van der Kvast vid Riksenheten mot korruption. Men medan Sten-Crister Forsberg tror att skiljedomsförfarandet mellan parterna kommer att ta lång tid, så tror han att det kommer att gå betydligt fortare med åklagarens förundersökning. Någon kontakt med rederiet har dock ännu inte tagits av åklagaren.
- Det är en ansträngd och komplicerad situation vi befinner oss i. Men det finns en ambition från båda håll att hålla igång trafiken trots detta. Så får processen helt enkelt ta sin tid. Vad beträffar om den här tvisten påverkar kommande upphandling av trafiken, så ser man från Rikstrafikens sida gärna att vårt moderbolag är med i en upphandling. Men sedan vet jag inte hur Gotlandsbolaget ställer sig till det, säger Sten-Crister Forsberg.
När det gäller kostnaderna för att exempelvis bygga om i Visby hamn för de nya stora snabbfärjorna så är det Gotlands kommun som i avtal med Destination Gotland genomför investeringarna. Destination Gotland får betala kommunen för detta. Sedan har rederiet i sin tur ett avtal med staten och Rikstrafiken om pengar från staten för att täcka de här kostnaderna.
Inte första gången
Det här är inte första gången som statens företrädare är missnöjda när det gäller Gotlandstrafiken.Det var stor osämja mellan Transportrådets generaldirektör Claes-Eric Norrbom och Gotlandsbolaget och Eric d Nilsson den gången när Gotlandsbolaget efter 122 år blev av med trafiken och Gotlandslinjen och Nordström & Thulin fick koncessionen.
Norrbom ansåg att Gotlandsbolaget hade lurat staten genom det avtal som fanns. Han kände sig också illa behandlad under den tid då han hade suttit som statens representant i Gotlandsbolagets styrelse. Inför upphandlingen av en ny avtalsperiod om trafiken gick han bland annat runt på redarföreningens stämma och frågade om någon ville ha Gotlandstrafiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!