"Vi är beredda att betala om ni flyttar fram Medeltidsveckan"

I går enades 13 upprörda och smått desperata näringslivsrepresentanter om ett gemensamt budskap till arrangörerna bakom turistsäsongens största evenemang:
"Vi är beredda att ställa upp med en förlustgaranti på maximalt 200000 kronor ­om ni senarelägger Medeltidsveckan!"

Gotland2003-08-23 04:00
Redan innan årets Medeltidsvecka inleddes beslutade arrangerande Stiftelsen Medeltidsveckan att nästa års evenemang ska ligga vecka 32, som alltid. Det innebär att veckan inleds rekordtidigt, den 1 augusti.
Det är en absolut katastrof, anser en ansenlig mängd av Gotlands turist- och restaurangentreprenörer.
De anser att veckan ­som är tänkt att förlänga den gotländska turistsäsongen ­ med tiden kommit att helt i onödan konkurrera med en av hotell- och restaurangnäringens absolut mest inkomstbringande veckor. Man räknar med att få in mellan 30-40 miljoner kronor mindre under nästa års Medeltidsvecka. Dessutom menar man att också landsbygds-turismen minskar, eftersom många av veckans besökare kommer utan bil.
I går samlades 13 representanter för butiker, hotell och restauranger i Visby och på landsbygden för att diskutera frågan och förhoppningsvis komma fram till hur man ­om möjligt ­ska kunna påverka Medeltidsveckans tidsmässiga placering.
Det gjorde man och de huvudsakliga budskapen är följande:
- Medeltidsveckan måste flyttas längre in i augusti. På så sätt får ovan nämnda del av näringen en fortsatt ograverad avslutning på sin högsäsong.
- Den bör inte ligga på en fast vecka utan hålla sig till datum, exempelvis 7-15 augusti.
Man menar att sommaren och turistsäsongen överlag har senarelagts markant och att veckan nu har "halkat efter". Dessutom, poängterar man, har flera kommuner redan senarelagt sommarlov/skolstart och i Stockholm diskuterar man att göra samma sak, så även argumentet om att man riskerar att mista barnfamiljer är på väg att urholkas.
- Näringen är beredd att gå in med en förlustgaranti på maximalt 200000 kronor för att täcka det eventuella inkomstbortfall arrangerande Stiftelsen Medeltidsveckan är orolig ska följa på en senareläggning.
En ekonomisk insats efterfrågades redan i den enkät som arrangörerna för en tid sedan genomförde bland Gotlands turistföreningars medlemmar. Då svarade ett fåtal ja på frågan om de var beredda att vara med och "säkra utfallet". Däremot ville åtta av tio senarelägga veckan.
<span class=MR>Felformulerad fråga?</span>
Enkäten låg sedan till grund för arrangörernas beslut att inte flytta veckan.
­Hade man formulerat frågan som att det gällde en förlustgaranti och bättre förklarat varför man anser sig behöva pengarna, då hade nog fler svarat ja, säger Eva Werkelin, representant för Kneippbyn AB och ordförande i föreningen Gotlands hotell- och restaurangvärdar.
Dessutom, poängterar hon, var det många av dem som var med på gårdagens möte som inte fick enkäten eftersom de inte är medlemmar i GTF.
Under gårdagens möte enades samtliga om att Medeltidsveckan är ett mycket bra evenemang som bör stöttas och utvecklas. Däremot vill man att Stiftelsen "öppnar sig" och ger utrymme för dialog, nätverk och samverkan med det övriga näringslivet.
Det skulle göra att alla kunde vinna på veckan, menade man. Speciella medeltidspass som ger rabatter och förmåner på andra etablissemang var en idé som nämndes.
Synpunkterna kommer nu att sammanfattas och framföras till Stiftelsen Medeltidsveckan. Förhoppningen är att man får ett möte till stånd redan nästa vecka.
Stiftelsens ordförande Rolf K Nilsson menar att näringslivet har haft all möjlighet att komma med sina synpunkter redan innan beslutet fattades, men att dess vilja att ställa upp med någon form av förlustgaranti är "ett steg i rätt riktning".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om