Samtidigt konstaterar Jordbruksverket att det inte bara behövs fyllda vakanser, utan en utökad personalstyrka.
Distriktsveterinärstationen i Roma drivs av Jordbruksverket och har ansvar för all jourberedskap på mellersta och norra Gotland, medan privata veterinärer sedan 1995 har avtal om jouren på södra Gotland.
Sedan en längre tid är man kort om folk på stationen i Roma. Man ska vara fem veterinärer, men en är tjänstledig, en annan föräldraledig och en tredje har opererats och kan inte gå full jour. Två vikarier är i tjänst, men en slutar vid jul.
Sedan hösten 2006 har Jordbruksverket, i annons efter annons, efterlyst veterinärer till Roma. Just nu erbjuder man ett långtidsvikariat och ett akut korttidsvikariat.
Stationschef Peder Jacobsson vittnar om en i längden ohållbar arbetssituation, där man i praktiken ofta är tre i stället för fem veterinärer.
- Vi har 14-timmarsdagar och smittskydd och djurskyddslagar som vi är tvingade att upprätthålla.
Håkan Henrikson är chef för Jordbruksverkets totalt omkring 300 distriktsveterinärer. Han medger att läget är "sämre än vanligt" på Gotland.
- Sannolikt kommer det en ny vikarie på måndag. En annan vikarie slutar vid jul och en tjänstledighet går ut vid årsskiftet, men vi vet inte riktigt hur det blir sedan.
Utöver befintlig underbemanning konstaterar Håkan Henrikson att personalstyrkan i Roma måste utökas.
-Det är så hårt tryck på stationen att vi måste utöka med ytterligare en tjänst. Ingen annan aktör på ön har öppet efter 17.00. På fastlandet kan man åka 20 mil med en hund, men det är svårt att skicka akutfall med båt. Tjänsten ska lysas ut efter jul.
Mindre intresse
Ett rekryteringsproblem är att allt fler veterinärer är intresserade av att arbeta med sällskapsdjur, som hund och häst. Distriktsveterinärerna ska prioritera lantbrukets djur.
De har också mer jour än många andra, vilket Peder Jacobsson tror avskräcker.
- 90 procent av dem som går veterinärutbildningen är tjejer. Många är i barnfödarålder och väljer ofta den bekvämare modellen, att arbeta på klinik.
Jourproblem
Den allra största stötestenen, enligt Peder Jacobsson, är dock statens hårt kritiserade förslag att privatisera alla veterinärer. I dagsläget är det oklart hur det blir, vilket han tror får många att avvakta med satsningar och vägval. Enligt Jordbruksverkets Håkan Henrikson är det också problem med den privata jouren på södra Gotland.
- Den fungerar inte heltäckande längre. Distriktsveterinärerna har ingen skyldighet att hjälpa till där, men försöker ändå. Det ökar belastningen ytterligare. Jag hoppas de privata löser det snart.
Åsa Wallin