Lotta Persson, veterinär hos Kottefonden, vädjar om hjälp. Den här sommaren har ovanligt många sent födda ungar tagits om hand och lämnats till henne för vård.
– De väger ibland bara 75 eller 80 gram efter tio dagar. När de kommer in är de väldigt uttorkade och kalla, och folk kommer ofta in eller ringer alldeles för sent, säger hon.
Kotteungarna kan ha legat på en gräsmatta i flera dagar utan mamman, med stekande sol och värme på dagen och kyla på nätterna.
– Flugor lägger ägg och det är så himla svårt att bli av med. Fluglarverna kryper in i alla kroppsöppningar, säger Lotta Persson och berättar att de svaga ungarna ofta dör.
I sommar har Kottefonden tagit emot omkring 130 igelkottar – sjuka, skadade eller svaga ungar.
– Ungefär hälften av dem har vi klarat, de andra har kommit in för sent, säger hon.
Rådet är att den som hittar en liten unge övergiven genast ska reagera. Ser den övergiven ut är det ofta just så, menar Lotta Persson.
– Ta in den direkt dag ett. Ring Kottefonden, telefonnumret finns på hemsidan, säger hon.
Själv kan man också försöka att ge ungen värme och vatten.
– Du kan erbjuda den lite ljummet vatten på till exempel ett burklock, och en PET-flaska med varmt vatten från kranen som du dragit en strumpa runt. Värme och vätska, och så är det allra viktigaste att få bort flugor och larver, säger Lotta Persson.
För villaägare kan det vara viktigt att hålla uppsikt över källartrappor, farliga fällor där igelkottar kan ramla ner. Men också att titta under buskar innan man kör igång en gräsklippare eller trimmer.
– Vi har fått in ungar med fruktansvärda skador. Kör robotgräsklippare på dagen och inte på natten, säger Lotta Persson.
Enligt SMHI väntas mestadels sol och temperaturer över 20 grader ytterligare tio dagar framåt på Gotland. Där kan låga skålar utplacerade i trädgården göra stor skillnad.
– Vatten, vatten, vatten, och kattmat. Men ställ det inte så att kråkorna kommer åt det, säger Lotta Persson och påminner om att igelkottar är laktoskänsliga och absolut inte får bli serverade mjölk:
– Havremjölk går bra, säger hon.
Í de räkningar som gjorts har man sett en minskad stam av igelkottar på Gotland. Varje räddad igelkott är därmed viktig, menar Lotta Persson:
– De är rödlistade och utrotningshotade, vårat landskapsdjur och bland de äldsta nu levande djuren på jorden. Vi måste värna om dem, säger hon.