Veteran i väntan på veckan
Veteran. Imorgon drar den 41:a Almedalsveckan ingång. Jan Lundgren har varit med sedan starten. Foto: Tobias Wallström
Foto: Tobias Wallström
- Det känns som det brukar den här tiden på året - förväntansfullt. Att det är stressigt ingår i jobbet, säger Karin Lindvall, projektledare för veckan.
Under de 15 år hon jobbat med Almedalsveckan har den ständigt vuxit och årets vecka är rekordstor med 1 040 programpunkter och cirka 560 arrangörer. Trots rekordmånga evenemang tror Karin Lindvall att det finns besökare så det räcker.
- Ja, jag tror det. Vi uppskattar att det kommer att vara 7 500 till 8 000 aktiva besökare här i år. När vi frågade arrangörerna direkt efter förra Almedalsveckan sa de att de hade haft fler besökare då än året innan, men även mer kvalificerade besökare.
Dagarna är späckade med aktiviteter - teater och musik, familjeevenemang, debatter, samtal och seminarier och inga ämnen tycks för stora eller för små - eller för udda: Jobbpolitik och jämställdhet, fibernät och familjevåld, klimatkris och KOL, narkotika och naturgas, vargjakt och vårdval.
- Mellanår som det här är det lättare för andra än de politiska partierna att komma fram, under valår är det mer traditionella valfrågor, säger Karin Lindvall.
Fokus vilar dock på samhällsdebatten och Karin Lindvall beskriver en speciell öppenhet som råder under Almedalsveckan.
- Man kan hugga vem som helst på gatan och fråga dem något och de svarar, det är ett helt annat klimat.
Ett öppet samtalsklimat lämnar dock inga garantier för den lynniga svenska sommaren.
- Vädret är alltid en farhåga, det kan göra det lite svårare, säger Karin Lindvall.
Tidigare kommunalrådet Jan Lundgren vet vad vädret kan ställa till med.
- Stackars Thomas Östros skulle tala ett år när regnet stod som spön i backen och det hundratal åhörare som satt i bänkarna var genomblöta. Så vi fick flytta på talarstolen och ta upp dem under scentaket. Det är en bild jag tänker på ibland. Men hur sällan har inte det inträffat? Oftast har vi haft fint väder, säger han.
Som gotländsk socialdemokrat har Jan Lundgren varit med sedan starten och är en av veckans verkliga veteraner.
- Det började mycket enkelt och anspråkslöst. Palme och hans fru hade semester på Fårö och då kom Socialdemokraterna här på Gotland på att man kanske skulle fråga Palme om han ville tala innan han åkte hem. Det var aldrig några problem att få honom att ställa upp.
Det blev snart en tradition för Palme att avsluta sin semester med att tala i Almedalen.
- Ibland hade han till och med frun och barnen i bilen och åkte sen direkt till färjan, berättar Janne Lundgren.
Mycket har hänt sedan Palme talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet. Jan Lundgren beskriver nu Almedalsveckan som "ett enormt nationellt universitet i demokrati".
- Ingen kunde för 41 år sen föreställa sig eller ens drömma om att det skulle bli så här. Då var det ett högst ordinärt S-möte för gotlänningar och en del turister.
Han tror att Visbys unika miljö, i kombination med sommarens nyhetstorka, är anledningen till att Almedalsveckan fått sådant genomslag.
- Jag tror att det handlar mycket om det lilla, behändiga, Visby - det är så intimt. Man kan röra sig i några kvarter i innerstan och träffa alla politiska ledare. Jag har svårt att se att det skulle gå att göra i Stockholm eller Västerås.
Lika viktigt som Visby är för Almedalsveckan, är Almedalsveckan för Visby och Jan Lundgren är övertygad om att evenemanget har fört upp Gotland på den nationella politiska dagordningen.
- Det är en stor grej för Gotland och det gäller att utnyttja situationen när det är så mycket viktigt folk här. De senaste åren har kommunen träffat partiledarna på en frukost och pratat om ditt och datt, mest Gotlandsfrågor, men det har inte varit fråga om något gnällmöte. Det har gett ett enormt kontaktnät, som gör att när du ringer ett statsråd i någon fråga så är du inte bara ett anonymt kommunalråd, säger Janne Lundgren.
Hittills har han inte missat en enda Almedalsvecka.
- Inte ett år. Det är klart att jag har deltagit i varierande grad, men alla S-möten har jag varit på. Almedalsveckan har under alla år hindrat mig från att ha en ograverad julisemester, säger Janne Lundgren och skrattar.
Den 41:a Almedalsvecka däremot blir ett trevligt avbrott i Jan Lundgrens pensionärstillvaron - som pensionär har han inte heller samma krav på sig.
- Det är inte så mycket måsten, nu kan jag själv välja det jag tycker är intressant. Det enda jag vet säkert är S-mötet med Mona Sahlin. Sen är det ett antal seminarier som jag har skrivit upp hemma i kalendern - säkert för många, man får sovra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!