Vet alla i fullmäktige vad man är med och fattar beslut om?

- Regionalt tillväxtprogram.
- Folkhälsopolitiskt program.
- Bostadsförsörjningsplan 2004-2009.
- Program för miljöanpassat och resurseffektivt byggande. - Handlingsplan för Hansestaden Visby.
Det var många program och planer att ta ställning till när kommunfullmäktige i går, måndag, sammanträdde för sista gången i år.
En ansamling tunga ärenden på ett möte som brukar kallas lättsamt med anledning av att det även upptar utdelningen av kommunens kulturpris och ekokommunpris, luciakaffe och underhållning.

Gotland2003-12-16 04:00
Nu har Gotlands kommun ett program för hur det ska skapas tillväxt de närmaste åren.
Programmet antogs av fullmäktige i full enighet. Men man undrar hur många i salen som egentligen var riktigt insatta i vad det hela handlade om.
Och typiskt nog anslogs närmare tjugo minuter för att regionala utvecklingschefen Lena Thalin skulle få möjlighet att informera om hur tillväxtprogrammet har kommit till och vad det innehåller.
<span class=MR>Demokrati?</span>
Hon försäkrade visserligen att programmet är väl förankrat i det gotländska samhället.
Men den demokratiska processen...
Hon inleder med en bild som talar om att regeringens mål är att skapa "väl fungerande och hållbara arbetsmarknadsregioner med god servicenivå i alla delar av landet".
Man får känslan av att Lena Thalin talar till fullmäktigeförsamlingen som om den vore helt okunnig om innehållet i dokumentet den skall till att anta.
Det är inte konstigt att Brittis Benzler (v) protesterar.
­ Skall vi anta ett dokument så skall vi i varje fall ha möjlighet att påverka innehållet, säger hon. Och erinrar om att det inte är första gången något liknande händer.
Även kd:s Mats E:s Hjort han funderingar kring tjänstemännens bitvis välformulerade entusiasm.
­ Men allt kostar pengar, påpekar han. Och han menar att det är en chimär att det går att skapa tillväxt inom interaktiva medier.
Det finns två frågor som han tycker skulle ha fått visst utrymme men som inte finns, t ex: Hur kommer den framtida konkurrensen från Baltikum att påverka tillväxten i regionen.
Inte minst hur påverkar utanförskapet när det gäller EMU.
Björn Jansson som talar varmt för tillväxtavtalet håller till sist med om att det naturligtvis inte är bra om politikerna i kommunfullmäktige känner att de inte har inflytande över frågorna.
<span class=MR>Profilområden</span>
I programmet görs bedömningen att det framför allt är inom profilområdena upplevelseturism och interaktiva medier som Gotland har stora möjligheter att konkurrera med andra regioner. Och skapa förutsättningar för ökad tillväxt i det gotländska näringslivet.
Meningen är att tillväxtprogrammet, som har gjorts på uppdrag av regeringen, ska vara styrande för regionens utvecklingsmedel och andra kommunala satsningar. Förutom insatser som gäller generellt för näringslivet nämns där också tillverkning och tjänster.
Ambitionen är också att övriga gotländska aktörer ska arbeta efter programmet i sitt näringslivsarbete, framhåller kommunalrådet Björn Jansson (s).
Redan i slutet av den här veckan behandlar regeringen regionernas utvecklingsprogram.
Till grund för tillväxtprogrammet ligger det näringsutvecklingsprogram som kommunfullmäktige godkände vid sitt sammanträde i april. Och det har därefter kompletterats med den del som avser insatsområdet Övergång till högre utbildning ­ högskolerekrytering på Gotland samt den framtida arbetskraftsförsörjningen och unga kvinnors och mäns syn på studier och arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om