Vem bryr sig om öns tanter?

Det kan vara den upprullade mattkanten.
Det kan vara kliven upp på pallen för att nå något högt uppe i skåpet.
Det kan vara sladdarna på golvet.
Tre bidragande orsaker till de många fallolyckor som varje år drabbar många människor, främst äldre.
Visserligen minskade olyckorna på Gotland 2002 jämfört med året innan. Men den i särsklass vanligaste olycksfallstypen var fall.

Gotland2004-07-07 04:00
Under 2002 vårdades drygt 300 gotlänningar över 65 år på sjukhus på grund av olyckor. Det är en minskning med 12 procent mot 2001. Men den vanligaste olyckstypen var och är fall och två av tre olycksdrabbade är kvinnor.
Övervägande delen drabbas av höftfrakturer och minst 1000 äldre personer dör i fallolyckor varje år enligt statistik från Legitimerade sjukgymnasters riksförbud (LSR).
<span class='mr'>Vem bryr sig?</span>
I dag hålls ett seminarium i Visby där problematiken kring fall-olyckor sätts i centrum. Seminariet är ett av många i Almedalsveckan och hålls på Högskolan. Temat är "Vem bryr sig om den svenska tanten?"
Seminariet är ett samarrangemang av Civilförsvarsförbundet och LSR.
Enligt LSR:s ordförande Raija Tyni-Lenné är fallolyckor ­ oftast även kopplade till benskörhet ­ inget prioriterat området inom sjukvården.
­Vi har en teori om varför, säger hon. Här gäller det att förebygga olyckor och sådant satsas inte på när det är brist på pengar. Så finns även könsperspektivet. Benskörhet drabbar varannan kvinna över 50 år medan endast 25 procent av männen i samma ålder.
<span class='mr'>Kampanj i höst</span>
En stor kampanj mot bland annat fallolyckor har startat i Skåne. Det är Civilförsvarsförbundet som dragit igång den och i höst startar den på Gotland.
­Det är trygghetskursen "Säkrare seniorer" som redan testats i Skåne, säger Jan Alsander, utbildningschef på Civilförsvarsförbundet.
I samarbete med pensionärsorganisationerna SPF och PRO hålls kurserna.
­I början av hösten sätter vi igång att utbilda fem instruktörer för kurser här på Gotland, säger Tommy Stendahl, ordförande i Gotlands civilförsvarsförening.
En del av kursen är förebyggande råd och tips om falloyckor. De flesta sker i hemmen. Här gäller det att lära sig att inte ramla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om