Vegetariskt, tack!
- Då var det inte så mycket specialkost, det var kanske tio vegetarianer, nu är det nästan 300. Det var inte alls så mycket allergier heller, det har ökat enormt, säger Carina Rötkönen.
Nu turas hon och kollegan Jeanette Wångdahl om med att ansvara för specialkosten varannan vecka och det har hänt mycket sedan mitten av 90-talet. Då fick de som åt specialkost hämta sin mat i köket, men det blev ohållbart när antalet vegetarianer successivt ökade och sedan flera år tillbaka finns alltid ett vegetariskt alternativ ute i matsalen.
- Man har fått slagits lite för det här, alla tycker inte att det är så viktigt med vegetarisk och vegansk mat. Vi ser till att exempelvis utländska elever får nötkött i stället för fläskkött och att vara vegetarian är lika mycket en livsstil det, säger Carina Rötkönen, som aldrig har upplevt den gröna maten som något besvärligt.
- För mig är det inte det, jag har tyckt att det är kul från början, men tycker man inte det så är det nog krångligt. Det var mycket för att man fick så mycket respons, eleverna var och är fortfarande ofta tacksamma och säger att det är gott. Allt handlar om att man tycker att det är roligt och att man har förståelse för att andra äter annan mat än en själv.
För Carina Rötkönen, som själv äter traditionell blandkost, har arbetet inneburit att hon upptäckt nya sidor av kokkonsten.
- Det är mycket jag inte har tänkt på innan, som är gott. Man måste inte alltid äta kött för att det ska vara gott. I och med att jag tyckte att det var kul blev det att jag tog reda på rätt mycket själv, läste recept i tidningar, pratade med andra som lagar vegetarisk mat och sen har jag varit på olika kurser och föreläsningar, säger Carina Rötkönen, som 1998 tävlade i "Årets gröna skollunch".
Samlade i några pärmar finns handskrivna lappar och tidningsutklipp, med alla de vegetariska och veganska recept som Carina Rötkönen samlat på sig under åren.
- Om man tycker att det är kul tittar man lite extra för att få lite idéer och lite variation.
Av ekonomiska skäl är det ändå inte helt lätt att få till den vegetariska och veganska skollunchen, som alltid utgår från dagens ordinarie rätt och för att näringsinnehållet i Säveskolans vegetariska mat ska fullvärdigt, får eleverna själva komplettera med råkost och baljväxter från salladsvagnen.
- Det går inte att göra den lite finare och mer avancerade mat som man skulle vilja göra, säger Carina Rötkönen.
Lösningen blir i stället att använda sin kreativitet och försöka skapa nya rätter utifrån de råvaror som finns att tillgå.
- Det finns så mycket fina grönsaker. Det är bra råvaror att ha att göra med, faktiskt trevligare än kött. Det är väldigt viktigt att använda olika kryddor, man kan laga i princip samma sås, men med olika kryddningar blir det olika maträtter, säger Carina Rötkönen.
För den som så smått vill ändra sina kostvanor och äta lite grönare, rekommendera Carina Rötkönen att man istället för att ta bort köttet eller fisken, kompletterar måltiden med nya gröna rätter.
- Man kan börja äta mer råkost till sin vanliga mat. Avokado är ju jättegott i sallad och rödlök och broccoli blandat med solrosfrön. Rostade grönsaker tycker jag är väldigt gott och det sköter sig självt i ugnen. Rotfrukter tycker jag är jättebra, det serverar vi mycket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!