"Vattnet forsar in"
Vattnet stiger över hela Gotland och i dag ska snön komma.I ovädrets spår rapporteras om översvämningar, utslagen elförsörjning och skolor som tvingas att stänga. - Vattnet bara forsar in här, säger Leif Andersson på Sojdungs gård i Fole.
<7GT_Bildrubrik>Roligt. </7GT_Bildrubrik>Edvin Persson, Einar Olsson, Maria Farinder och Cornelia Ronarve i förskoleklassen i Vänge skola ville inget hellre än att komma ut och leka i vattnet på skolgården.
Foto: Bengan Zettergren
- Räddningstjänsten har varit ute hela natten, främst för att trygga elförsörjningen. Det strömmade in vatten i transformatorstationen i Dalhem som fick pumpas ut, säger Christer Stoltz, beredskapschef på kommunen.
Vattenfyllda lador
Räddningstjänsten tog emot över 20 larm om översvämningar under dagen, men kunde inte åka på alla.
- Privatpersoner har fått klara sig själva, vi har prioriterat skolor och andra offentliga byggnader, säger Johan Vindsnes vid räddningstjänstens ledningscentral.
Lantbrukaren Leif Andersson på Sojdungs gård i Fole är en av många drabbade.
- Vattnet bara forsar in, hela källaren är under vatten och det är inte kul. Djuren står också i vatten och allt det här beror på en vägtrumma som täppts igen. Jag har talat med Transportstyrelsen, men de har ingen som kan komma ut och göra något. Det är under all kritik, säger Leif Andersson.
I går kämpade han och Anders Larsson, anställd på gården, mot vattenmassorna.
- Vi har fått pumpa ut vatten från våra ladugårdar, säger han.
Skolor stängda
Dalhems skola har varit stängd hela dagen och eleverna fick stanna hemma i går efter att skolbyggnaden översvämmats. Nu stiger vattnet också i Vänge skola.
- Det står vatten en meter över golvet i källaren och det sjunker inte undan, trots att vi pumpar hela tiden. Om det stiger mer kan det nå elcentralen som sitter i källaren och då får vi problem, säger Håkan Nilsson, rektor.
"Ser ingen ände"
Deltidsbrandkåren från Kräklingbo var vid skolan med länspumpar i går.
- Vi pumpar ut 2,5 kubikmeter vatten i minuten, men jag ser ingen ände på det här. Vattnet i källaren fylls på hela tiden, säger brandförmannen Anders Eriksson.
Översvämningarna runt om på ön orsakas inte enbart av det myckna regnandet. Trånga och igentäppta vägtrummor pekas ut som en orsak.
- Täckta diken är inget bra. När vattnet stiger måste man hålla koll på vägtrummorna så de inte sätter igen och det blir många mil vägtrumma att undersöka för oss, säger Per-Martin Täpp på Nybergs entreprenad.
Företaget har ansvar för underhåll på statens vägar på ön och Per-Martin Täpp tror att öppna diken längs vägarna hade varit en bättre lösning.
- Det är också så att många diken och kanaler där vattnet ska rinna bort går över privat mark. Där har man inte alltid sett till att rensa upp. Då följer blad och kvistar med ut i vägtrummorna och skapar stopp. På ett ställe rensade jag bort en meterlång planka som fastnat i en böj och stoppat flödet, säger Per-Martin Täpp.
Barnen är glada
Men alla ser inte vattnet som ett problem.
Barnen på Vänge skola, som har elever från förskoleklass till femman, vill inget hellre än att komma ut och leka på den översvämmade skolgården.
- Vi kan simma i vattnet och kasta oss i det, säger Einar Olsson, sex år och tittar ut över skolgården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!